Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fremantle Highway onderweg, rond 13.30 uur verwacht in Eemshaven

Fremantle Highway onderweg, rond 13.30 uur verwacht in Eemshaven

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - De verwachting is dat vrachtschip Fremantle Highway rond 13.30 uur aankomt bij de monding van de Eemshaven, waarna het de haven binnen wordt gesleept. Dat laat de Veiligheidsregio Groningen weten. Eerder werd uitgegaan van 13.00 uur.

De exacte aankomsttijd is sterk afhankelijk van weer, stroming en getij. Ongeveer een uur later zal het schip aanleggen in de Julianahaven. De veiligheidsregio roept mensen op niet naar de locatie te komen. Desondanks staan er al enkele tientallen belangstellenden in de Eemshaven het schip op te wachten.

Rond 05.00 uur vertrok het schip, onder begeleiding van de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat, vanaf zijn tijdelijke locatie op zo'n 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Het vrachtschip vaart met een snelheid tussen de 2,5 en 5 knopen en bevindt zich momenteel ten zuiden van het Duitse eiland Borkum.

Meest geschikte plek

Experts aan boord monitoren tijdens de sleepreis het schip constant. Er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand woedt. Zodra het aan de kade ligt, kan de berging beginnen. Dat gebeurt door Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen en SMIT Salvage (onderdeel van maritiem dienstverlener Boskalis). Voor de zekerheid wordt dan door RWS een oliegeleidendscherm in het water rond het schip gelegd "om eventuele verontreiniging in te perken". Wat er met de lading gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het schip, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha.

Woensdagavond werd duidelijk dat het vrachtschip, waarop een week geleden aan boord brand uitbrak, versleept zou worden naar de Eemshaven. Na overleg met alle betrokken partijen heeft demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat besloten. Volgens Rijkswaterstaat is de Groningse haven de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten om het schip te bergen.

Bij de brand vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord van het schip waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit.

Meer uit Binnenland

Politie Zweden zegt niets over camerabeelden in onderzoek Klein

MALMÖ (ANP) - De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag weten. "Die vraag maakt deel uit van het onderzoek", aldus een woordvoerder.

19 minuten geleden
Illegaal feest in net gekraakt pand Utrecht beëindigd

UTRECHT (ANP) - De politie heeft een eind gemaakt aan een illegaal feest in een zaterdag gekraakt pand aan de Biltstraat in Utrecht. Vijf verdachten zijn aangehouden. Het pand is aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven, meldt de politie Utrecht op X.

1 uur geleden
Man overleden op Marconiplein Rotterdam, politie vermoedt misdrijf

ROTTERDAM (ANP) - Een man is zondagochtend rond 06.00 uur onder verdachte omstandigheden overleden op het Marconiplein in het westen van Rotterdam. De politie vermoedt een misdrijf.

2 uur geleden
Lente nooit vroeger begonnen dan dit jaar

WAGENINGEN (ANP) - Nog nooit eerder is de lente vroeger begonnen dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur over februari, maart en april is uitgekomen op 9,3 graden. Niet eerder in de afgelopen ruim driehonderd jaar was het zo warm. Het was hiermee zo'n 4 graden warmer dan het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt de website Nature Today.

2 uur geleden
CdK Friesland: ik hoop dat Joost Klein volgend jaar weer meedoet

LEEUWARDEN (ANP) - Arno Brok, de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, pleit ervoor Joost Klein volgend jaar weer namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Dat zei hij in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Als blijkt dat hij onterecht is gediskwalificeerd, dan hoop ik dat hij zelf de kracht en de ambitie heeft om volgend jaar weer voor Nederland mee te doen", aldus Brok.

4 uur geleden
Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

10 uur geleden
Songfestivalbaas deelt Nederlandse jurypunten uit

MALMÖ (ANP) - Songfestivalbaas Martin Österdahl heeft zaterdagavond de punten van de Nederlandse jury bekendgemaakt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Onder luid boegeroep maakte hij bekend welke landen punten hebben gekregen. Nikkie de Jager zou dat eigenlijk doen, maar trok zich vlak voor de finale terug omdat het niet goed voelde.

11 uur geleden