Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frederik ingehuldigd als koning van Denemarken

Frederik ingehuldigd als koning van Denemarken

KOPENHAGEN (ANP) - Kroonprins Frederik wordt zondag ingehuldigd als koning van Denemarken. Daarmee volgt hij zijn moeder koningin Margrethe op die 52 jaar op de Deense troon zat. Met haar aftreden verdwijnt de laatste vrouwelijke regerend vorst. De plechtigheden gaan om 13.35 uur van start.

De troonswisseling gaat in Denemarken niet gepaard met een kroning. De inhuldiging lijkt erg op die van koning Willem-Alexander ruim tien jaar geleden. Zodra de 83-jarige koningin Margrethe haar handtekening onder een abdicatieverklaring heeft gezet, zijn de 55-jarige Frederik en zijn vrouw Mary koning en koningin. Daarna houdt de nieuwe koning een toespraak vanaf het balkon van kasteel Christiansborg in Kopenhagen.

Onder anderen de toekomstige troonopvolger Christian (18) is aanwezig bij de plechtigheden. Hij wordt na de inhuldiging kroonprins. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere internationale royals zijn er naar verwachting niet bij.

Koningin Margrethe maakte op oudejaarsavond bekend af te treden. Ze zat sinds 1972 op de Deense troon. Aanleiding voor het aftreden is onder meer de rugoperatie die ze in februari onderging. "Uiteraard gaf de operatie aanleiding tot nadenken over de toekomst: of het tijd was om de verantwoordelijkheid aan de volgende generatie over te laten", zei de koningin in haar nieuwjaarstoespraak.

Het aftreden is tegen de Deense traditie in. Haar voorgangers zaten tot hun overlijden op de troon. Ook de 83-jarige Margrethe was dat eigenlijk van plan. "In dit land hebben we niet aan deze manier van terugtreden gedacht. Het is altijd zo geweest: je blijft zolang je leeft", zei de koningin in 2016. "Dat is wat mijn vader deed en mijn voorgangers. En zoals ik het ook zie."

Meer uit Buitenland

Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

34 minuten geleden
Biden: vergissing om term 'bullseye' te gebruiken over Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het een vergissing van hem was om de term "bullseye" te gebruiken toen hij sprak over zijn rivaal, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Biden zei dit in een maandag vrijgegeven fragment van een interview met NBC News.

1 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

2 uur geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

3 uur geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

4 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

4 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

5 uur geleden