
Fraudewet was verdedigbaar, vindt Rutte, het systeem werkte goed
DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte blijft erbij: de fraudewet, waardoor hoge boetes werden opgelegd aan mensen die fouten maakten met het aanvragen van uitkeringen, was "verdedigbaar". Bovendien werkte het systeem goed: het kabinet kon immers ingrijpen toen duidelijk werd dat uitvoerders van de wet geen ruimte voelden om bij mensen die níét fraudeerde geen boete op te leggen.
Een jaar en negen maanden na invoering van de wet, verklaarde de Centrale Raad van Beroep delen van de fraudewet onrechtmatig. Daardoor werden de boetes niet meer opgelegd. Die boetes waren eigenlijk bedoeld voor fraudeurs, zeggen politici en ambtenaren nu. Maar ook mensen die niet op tijd de juiste informatie hadden doorgegeven, raakten in de problemen. Zij liepen het risico een boete op te lopen die net zo hoog was als het bedrag aan onterecht ontvangen uitkering. Dit werd verrekend, waardoor het er in de praktijk op neerkwam dat mensen hun uitkering verloren.
De invoering van de fraudewet is, naast het toeslagenschandaal, een van de kernpunten waar de parlementaire enquêtecommissie zich op richt in de openbare verhoren als onderdeel van haar onderzoek naar het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia. Al vanaf het begin was er kritiek op de wet, onder meer vanuit de Raad van State. Het kabinet-Rutte I nam enkele belangrijke kritiekpunten van de Raad niet over, maar het advies werd in zijn geheel "goed verwerkt", vindt Rutte. De wet werd alsnog ingevoerd, ondanks de kritiek dat de noodzaak ervan niet was onderzocht. De Raad van State twijfelde of het opleggen van hoge boetes wel de juiste en effectieve aanpak was.
Alarm
Kamerleden sloegen al snel alarm vanwege signalen van uitvoerders dat de wet totaal verkeerd uitpakte. Het kabinet (inmiddels Rutte II) bleef de wet in eerste instantie verdedigen. Rutte zegt na afloop van het verhoor desgevraagd dat hij deze signalen zelf niet ontving. Maar dat na de uitspraak van de Centrale Raad de boetes werden opgeschort en de wet uiteindelijk is aangepast, laat volgens hem zien dat de "feedbackloop werkt".
Hij vergelijkt dat met het toeslagenschandaal. Daar gingen al dingen mis bij de invoering van toeslagen in 2016. Pas in 2019 is ingegrepen, ondanks de vele waarschuwingstekens dat mensen in de knel raakten. Dan is de fraudewet, waar volgens Rutte relatief snel werd ingegrepen, "echt van een andere orde".
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.
22 uur geleden