Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frauderende oud-baas zuivelconcern Parmalat overleden

Frauderende oud-baas zuivelconcern Parmalat overleden

PARMA (ANP/BLOOMBERG) - De oprichter van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, Calisto Tanzi, is overleden. Hij was 83 jaar. Tanzi werd in 2008 tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld vanwege zijn aandeel in het ineenstorten van het bedrijf aan het begin van deze eeuw. Dat was destijds het grootste faillissement uit de Europese geschiedenis.

Parmalat ging in 2003 ten onder met een gat van 14 miljard euro in de boeken. De crisis bereikte een hoogtepunt in december van dat jaar toen het bedrijf bekendmaakte dat een bankrekening van 4 miljard euro op de Kaaimaneilanden niet bestond. Daardoor moest het bestuur faillissementsbescherming aanvragen wat een onderzoek naar fraude tot gevolg had.

Tanzi werd veroordeeld wegens fraude en criminele samenzwering. Later is zijn celstraf in hoger beroep ook nog met meerdere jaren verlengd. Tanzi mocht zijn straf uiteindelijk wel uitzitten onder huisarrest vanwege zijn hoge leeftijd. Waaraan hij nu is overleden, is niet bekendgemaakt.

Onder Tanzi was Parmalat ook jarenlang de belangrijkste geldschieter van de Italiaanse voetbalclub Parma. Dankzij die inmenging beleefde die club in de jaren negentig grote successen. Maar toen Parmalat failliet ging, zorgde dat ook voor een bankroet bij de club. Zowel de voetbalclub als delen van Parmalat slaagden er wel in om een doorstart te maken.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

1 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

3 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

4 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

4 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

5 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

6 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

7 uur geleden