
Fraudebureau EU heeft onderzoek geopend naar Neelie Kroes
BRUSSEL (ANP) - Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. "Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen", zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.
Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.
De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.
Vertrouwelijk onderzoek
De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet "het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd", aldus OLAF.
Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen baalt dat hij tijdens de voorbereidingen van de 1 aprilgrap over de zogenaamde naamsverandering van Café Mes niet heeft aangevoeld dat het geen goed idee was."Ik neem het mezelf kwalijk dat ik dat fingerspitzengefühl daar niet had", zei Wijbenga dinsdagavond in de talkshow Beau op RTL 4.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers worden hervat. Vakbond FNV zegt dinsdag een nieuw bod te hebben ontvangen van de werkgevers, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Ze praten woensdag weer met elkaar.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Onze democratie is geen vanzelfsprekendheid", meldde Christianne van der Wal (VVD) in haar afscheidsbrief aan de Tweede Kamer. Volgens de oud-bewindsvrouw staan "waarden die haar sterk maken - vrijheid, rechtsstaat en gelijkwaardigheid - onder druk". Ze pleit voor blijven luisteren en samenwerken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion gaat naar de rechter na meerdere bezoeken van politieagenten bij demonstranten thuis. De klimaatactiegroep wijst erop dat deze huisbezoeken intimiderend overkomen en is al langer bezig met de zaak. Sinds 2022 hebben zo'n 35 mensen gemeld bij XR dat ze hier last van hadden.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerleden van verschillende partijen vragen zich hardop af of een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs wel rechtmatig is. "Wij blijven daar erg kritisch op", zegt CDA-senator Theo Rietkerk. De stem van zijn partij kan veel verschil maken.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat in hoger beroep tegen een recente uitspraak over het intrekken van het Nederlanderschap vanwege lidmaatschap van terroristische organisaties. Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is dinsdagmiddag gedeeltelijk ontruimd om een mogelijke brand. Een onbekend aantal mensen moest het gebouw verlaten.
10 uur geleden