Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fransen weer massaal de straat op tegen pensioenplannen

Fransen weer massaal de straat op tegen pensioenplannen

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer 452.000 Fransen zijn donderdag weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen de pensioenplannen van de regering van president Emmanuel Macron. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het was het vierde massale protest in ruim een maand. In Parijs trok het protest 56.000 mensen.

In bijna dertig steden werd gedemonstreerd. In bijna alle steden was de opkomst lager dan bij eerdere demonstraties. De vakbonden spreken van 600.000 demonstranten.

In Parijs liepen enkele tienduizenden demonstranten, waaronder spoorwegpersoneel, leraren en advocaten, door de straten. Het treinverkeer in Frankrijk en het openbaar vervoer in de Parijse regio waren weer ernstig verstoord, wat talloze problemen voor de gebruikers veroorzaakte. Later donderdag kwam het in de hoofdstad tot ongeregeldheden toen zwart geklede demonstranten bushaltes vernielden en stenen gooiden. De politie reageerde met traangas en arresteerde 24 mensen.

Pensioenleeftijd

De vakbonden organiseren zaterdag een vijfde landelijke demonstratie.

Macron wil de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar en onder andere 42 afzonderlijke pensioenregelingen samenvoegen.

Meer uit Buitenland

Weer ruim 100.000 Israëliërs de straat op in protest

TEL AVIV (ANP/DPA) - In Israël is zaterdagavond weer massaal geprotesteerd tegen het beleid van de regering. In Tel Aviv waren meer dan 100.000 demonstranten op de been, ook in andere steden gingen mensen de straat op.

3 uur geleden
Oud-president Jimmy Carter (98) bezoekt parade in woonplaats

PLAINS (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (98) en zijn vrouw Rosalynn (96) hebben zaterdag het jaarlijkse pindafestival in hun woonplaats Plains in de staat Georgia bezocht. Het paar werd in een auto langs een parade gereden.

4 uur geleden
Israël voert voor tweede dag op rij aanval uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger laat weten dat het met een drone een aanval heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij is een militaire commandopost van Hamas geraakt, de groep die het gebied controleert. Het is de tweede dag op rij dat Israël een aanval uitvoert op de Gazastrook, een gebied van minder dan vierhonderd vierkante kilometer waar ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen.

7 uur geleden
Tientallen doden door grote brand bij oliedepot in Benin

PORTO-NOVO (ANP/AFP) - In het West-Afrikaanse land Benin zijn door een grote brand bij een illegale opslagplaats van olie zeker 34 mensen om het leven gekomen, onder wie twee baby's. De ramp vond plaats in een stadje niet ver van de grens met buurland Nigeria. Nog eens twintig mensen liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen zouden er slecht aan toe zijn.

9 uur geleden
Zelensky maakt ondanks spanningen korte stop in Polen

LUBLIN (ANP/AFP) - Op zijn terugweg van de Verenigde Staten en Canada heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een korte stop gemaakt in Polen. Het bezoek komt op een moment dat de twee landen met elkaar in de clinch liggen over de export van graan.

9 uur geleden
Minister Lavrov: Westen vecht rechtstreekse strijd uit met Rusland

NEW YORK (ANP/RTR) - "Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York over de oorlog in Oekraïne.

10 uur geleden
'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

10 uur geleden