Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse vissers voeren actie bij Kanaaleiland Jersey tegen Londen

Franse vissers voeren actie bij Kanaaleiland Jersey tegen Londen

SAINT HELIER (ANP) - Boze Franse vissers hebben bij Saint Helier op Jersey geprotesteerd tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen. De vissers waren met tientallen boten naar het eiland opgerukt. Na enkele uren vertrokken ze.

Vissers hadden gezegd dat ze de haven urenlang zouden blokkeren, maar weerspraken dat later weer. De Britse premier Boris Johnson stuurde twee patrouilleschepen van de marine naar Jersey in het oplopende conflict met Frankrijk over visserijrechten. Britse media melden dat de bemanning boten die de scheepvaart belemmeren, in beslag kunnen nemen.

De Franse autoriteiten lieten op hun beurt ook twee vaartuigen richting Jersey varen, een patrouilleboot van de gendarmerie en een reddingsboot. Frankrijk dreigde eerder al de elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland als "vergeldingsmaatregel" te onderbreken.

Nieuwe voorwaarden

Volgens de Franse minister Annick Girardin (Overzeese Gebieden) hebben de Britten nieuwe voorwaarden voor de Franse vissers doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen. Het Verenigd Koninkrijk publiceerde een lijst met 41 Franse vissersboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn gesteld die volgens Parijs niet zijn "afgestemd, besproken of aangemeld" als deel van de brexitovereenkomst. "Volkomen onaanvaardbaar", zei Girardin in het parlement over de kwestie. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het eiland Jersey ligt ongeveer 25 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit.

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

40 minuten geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

2 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

3 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

4 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

10 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

11 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

11 uur geleden