Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse Tweede Kamer akkoord met draconische lockdown

Franse Tweede Kamer akkoord met draconische lockdown

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, is zoals verwacht akkoord gegaan met weer een nationale lockdown vanaf zaterdag. President Emmanuel Macron had die donderdag aangekondigd om de derde golf van coronabesmettingen tegen te gaan. Van de 577 parlementariërs stemden er 348 voor de nieuwe lockdown en negen tegen. Een groot deel van de oppositie boycotte de stemming.

Maar er was veel kritiek in de Nationale Vergadering op het beleid van Macron en zijn premier Jean Castex. De fractieleider van de conservatieve Republikeinen, Damien Abad, zei tegen Castex dat het parlement niet is bedoeld om telkens "uw reeks van mislukkingen" te zegenen. Het land worstelt nu weer met een sterke toename van het aantal coronapatiënten en dat leidt op sommige plaatsen, inclusief de hoofdstad Parijs, tot grote drukte in gezondheidsinstellingen. Frankrijk telt 67 miljoen inwoners en heeft met 5000 ernstig zieke coronapatiënten relatief veel mensen met Covid-19 op de intensive care.

Macron heeft bepaald dat daarom niet alleen de negentien departementen waar al een strengere lockdown was ingevoerd, maar heel het land een maand huisarrest krijgt. Het is dan nog slechts toegestaan maximaal 10 kilometer van de woning weg te gaan zonder dringende reden. En iedereen die geen werk of andere geldige reden heeft, moet vanaf 19.00 uur binnenblijven. Het is vooral dramatisch voor kinderen en jongeren en mensen die klein behuisd zijn en geen geldige reden kunnen opvoeren om de deur uit te gaan. En de scholen worden weer gesloten gedurende een maand.

Macron zei wel te hopen dat daarna het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar wordt. Vanaf midden mei zou Frankrijk dan stap-voor-stap weer open kunnen gaan. Hij noemde daarbij terrasjes en culturele instellingen.

Meer uit Buitenland

Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

44 minuten geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

1 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

2 uur geleden
Actrice Anne Heche (53) van beademing gehaald en overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is van de beademing gehaald. Dat laat een woordvoerder van de familie van Heche, die vorige week bij een auto-ongeluk ernstige hersenschade opliep en in coma lag, weten, meldt The Guardian. Heche werd 53 jaar.

3 uur geleden
Hof regio Donetsk berecht weer buitenlandse krijgsgevangenen

MOSKOU/DONETSK (ANP) - Het gerechtshof in de pro-Russische Oost-Oekraïense regio Donetsk berecht volgens Russische media maandag opnieuw buitenlanders die "als huurling of terrorist" aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten zouden hebben deelgenomen aan de oorlog in het land. Het gaat volgens meldingen van het hof om drie Britten (John Harding, Andrew Hill en Dylan Healy), een Kroaat (Vekoslav Prebeg) en een Zweed (Matthias Gustavsson).

4 uur geleden
Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader die het podium bestormde is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

5 uur geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

6 uur geleden