Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse toprechtbank legt Macron klimaatdeadline op

Franse toprechtbank legt Macron klimaatdeadline op

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De hoogste bestuursrechter van Frankrijk heeft de regering van president Emmanuel Macron een klimaatdeadline opgelegd. De overheid krijgt drie maanden om te laten zien dat voldoende actie wordt ondernomen om de klimaatdoelen te halen.

Frankrijk speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het klimaatverdrag van Parijs in 2015. De Raad van State (Conseil d'Etat) oordeelde echter dat de Franse regering herhaaldelijk haar eigen klimaatdoelen heeft gemist en maatregelen heeft uitgesteld.

De rechter heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan, maar sluit niet uit dat de regering opdracht zal krijgen met aanvullende maatregelen te komen. Activisten spreken nu al over een "historische" uitspraak omdat de Raad van State duidelijk heeft gemaakt dat klimaatafspraken niet vrijblijvend zijn.

Mooie beloften

De procedure was aangespannen door de noordelijke plaats Grande-Synthe, die volgens de lokale autoriteiten wordt bedreigd door het stijgen van de zeespiegel. De advocaat van die plaats, oud-minister Corinne Lepage, concludeert dat de uitspraak van het hof betekent dat "beleid meer moet zijn dan mooie beloften op een stuk papier".

Ook in andere landen zijn rechtszaken gevoerd om overheden te dwingen zich aan klimaatafspraken te houden. Dat leidde in Nederland tot het veelbesproken klimaatzaak van Urgenda. De rechter besloot toen dat de CO2-uitstoot omlaag moet.

Meer uit Buitenland

Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

20 minuten geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

2 uur geleden
Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

2 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

3 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

5 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

7 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

9 uur geleden