Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse televisievakbonden roepen op tot driedaagse staking

Franse televisievakbonden roepen op tot driedaagse staking

PARIJS (ANP) - De vakbonden van de publieke mediagroep France Télévisions hebben opgeroepen tot een driedaagse staking, melden diverse Franse media. Met de staking willen de vakbonden invoering voorkomen van een hervorming van het publieke stelsel die op 4 september moet ingaan.

De omstreden hervorming, Tempo genaamd, voorziet onder meer in de afschaffing van de nationale nieuwsuitzendingen 12/13 en 19/20, die sinds 1986 worden uitgezonden. Die uitzendingen worden vervangen door 24 regionale uitzendingen, die tevens nationaal en zelfs internationaal nieuws zullen bevatten.

De vakbonden vechten de hervorming ook aan bij een rechtbank in Parijs. De uitspraak wordt verwacht op dinsdag, de eerste dag van de staking. Vakbondsleiders maakten zondag duidelijk dat de staking ook doorgaat als de rechtbank besluit de hervorming uit te stellen.

De stakingsoproep dreigt de uitzendingen te verstoren van onder meer France 2 en France 3, net nu het nieuws bol staat van de rellen naar aanleiding van de dood van een 17-jarige jongen door een politiekogel en de zaterdag begonnen wielerwedstrijd Tour de France 2023.

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

25 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

28 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

38 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

42 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

46 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

2 uur geleden