Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse senaat blokkeert referendum over klimaatwet

Franse senaat blokkeert referendum over klimaatwet

PARIJS (ANP/RTR) - Fransen mogen zich voorlopig niet in een referendum uitspreken over de vraag of de aanpak van klimaatverandering in de grondwet moet worden opgenomen. President Emmanuel Macron had dat beloofd maar de senaat, het hogerhuis van het parlement, is daar geen voorstander van.

De stap zou bij een ja betekenen dat grondwettelijk wordt vastgelegd dat het vernietigen van de natuur een misdaad wordt. Een zogeheten conventie van 150 willekeurig gekozen burgers die de regering adviseren, had dat een jaar geleden voorgesteld.

Het lagerhuis van het parlement, waar de partij van Macron het voor het zeggen heeft, ging in het voorjaar wel akkoord met de grondwetswijziging om milieubescherming en biologische diversiteit te garanderen en klimaatverandering tegen te gaan.

Conservatieven

In de senaat hebben Macrons conservatieve tegenstanders een meerderheid. Zij hadden al gesleuteld aan de tekst waardoor die een stuk minder urgent werd. Onder hen heerst de vrees dat klimaatbeleid bedrijven te veel kan dwarsbomen.

Het laatste referendum in Frankrijk werd gehouden in 2005, toen de bevolking tegen een Europese grondwet stemde. Klimaat is een belangrijk thema bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar, waarop net als in Nederland druk wordt uitgeoefend via rechterlijke uitspraken.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea zet Amerikaanse militair Travis King het land uit

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea zet de Amerikaanse militair Travis King het land uit, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Hij stak in juli bewust en zonder toestemming tijdens een toeristische rondleiding in Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea over.

37 minuten geleden
Ruim 40.000 mensen uit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Armenië heeft meer dan 40.000 vluchtelingen opgevangen uit Nagorno-Karabach. De Armeense regering spreekt van 42.500 mensen, waarmee ruim een derde van de inwoners de regio heeft verlaten.

1 uur geleden
Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

3 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

3 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

4 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

4 uur geleden