Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse regering overlegt over terreurdreiging na aanslag vrijdag

Franse regering overlegt over terreurdreiging na aanslag vrijdag

RAMBOUILLET (ANP) - De Franse regering heeft zaterdag een noodoverleg gehouden over de terreurdreiging in het land na de jihadistische aanslag waarbij vrijdag een 49-jarige politiemedewerkster om het leven kwam. Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei dat de beveiliging bij politiebureaus wordt verbeterd na de aanslag in Rambouillet, nabij Parijs.

Zaterdag werden vier mensen opgepakt die mogelijk banden hebben met de 36-jarige Tunesiër Jamel Gorchene, die de aanval uitvoerde. Een van hen was de vader van Gorchene. De dader stak een politiemedewerkster twee keer in haar keel en werd direct daarna doodgeschoten door een agent. Hij zou jihadistische leuzen hebben geroepen tijdens de aanval.

Gorchene woonde sinds 2009 in Frankrijk en werkte als pakketbezorger. Hij was geen bekende van de politie en de inlichtingendiensten. Volgens de chef van de Franse antiterreureenheid had de dader een terroristisch motief.

Regelmatig terroristische aanslagen

Het slachtoffer was een 49-jarige politiemedewerkster met twee kinderen. President Emmanuel Macron ging zaterdag bij haar echtgenoot en nabestaanden langs om ze te steunen. De familie was "aangeslagen en waardig". Hij zei dat de familie bijstand kon verwachten van de overheid. Eerder op de dag bezocht hij de politiecommandant in Rambouillet "om hem en al zijn mede-politieagenten steun te betuigen", deelde het bureau van de president mee.

Frankrijk is de laatste jaren regelmatig getroffen door terroristische aanslagen, vaak uitgevoerd met een mes. Zo werden op 29 oktober 2020 in een stad in de buurt van Nice drie mensen doodgestoken, een van hen werd onthoofd. De dader werd opgepakt. Dertien dagen eerder werd docent Samuel Paty onthoofd, de radicaalislamitische dader werd uiteindelijk doodgeschoten.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

4 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

7 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

8 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

8 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

10 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

11 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

12 uur geleden