Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse regering maant tot kalmte op Corsica

Franse regering maant tot kalmte op Corsica

BASTIA (ANP/AFP) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft opgeroepen "tot onmiddellijke kalmte" op het eiland Corsica na een nacht van hevige rellen. Daarbij zijn tientallen agenten en betogers gewond geraakt. Hij gaat naar eigen zeggen woensdag en donderdag op het eiland in gesprek met alle partijen om de nationalistische onrust te bezweren.

Op verschillende plekken op het eiland ontaardden demonstraties in hevige rellen. Op Corsica wordt al ruim een week gedemonstreerd. Aanleiding is de aanval op de Corsicaanse separatist Yvan Colonna door een medegevangene, waarbij Colonna ernstig gewond raakte. De 61-jarige separatist, die een levenslange celstraf kreeg vanwege de moord op de gouverneur van Corsica in 1998, ligt sinds de aanval in coma. Demonstranten beschuldigen de Franse autoriteiten ervan Colonna tegen zijn verzoek in niet te hebben overgebracht naar een gevangenis op Corsica. In Bastia, in het noorden van het eiland, namen zondag volgens lokale media enkele duizenden mensen deel aan het protest.

Colonna, die pas in 2003 werd gearresteerd nadat hij na een klopjacht van vijf jaar als herder in de Corsicaanse bergen werd aangetroffen, wordt door veel nationalistische Corsicanen nog altijd gezien als een held in de strijd voor onafhankelijkheid van Frankrijk.

Demonstranten gooiden molotovcocktails naar de politie en staken onder meer een overheidsgebouw in brand, aldus de plaatselijke autoriteiten. Brandweerlieden wisten het vuur echter te doven. Het regiobestuur in Bastia spreekt van "extreem geweld". Talrijke betogers waren gemaskerd en in het zwart gekleed en volgens de autoriteiten uit op geweld.

Meer uit Buitenland

Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

1 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

4 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

4 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

9 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

10 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

11 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

12 uur geleden