Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse regering maant tot kalmte op Corsica

Franse regering maant tot kalmte op Corsica

BASTIA (ANP/AFP) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft opgeroepen "tot onmiddellijke kalmte" op het eiland Corsica na een nacht van hevige rellen. Daarbij zijn tientallen agenten en betogers gewond geraakt. Hij gaat naar eigen zeggen woensdag en donderdag op het eiland in gesprek met alle partijen om de nationalistische onrust te bezweren.

Op verschillende plekken op het eiland ontaardden demonstraties in hevige rellen. Op Corsica wordt al ruim een week gedemonstreerd. Aanleiding is de aanval op de Corsicaanse separatist Yvan Colonna door een medegevangene, waarbij Colonna ernstig gewond raakte. De 61-jarige separatist, die een levenslange celstraf kreeg vanwege de moord op de gouverneur van Corsica in 1998, ligt sinds de aanval in coma. Demonstranten beschuldigen de Franse autoriteiten ervan Colonna tegen zijn verzoek in niet te hebben overgebracht naar een gevangenis op Corsica. In Bastia, in het noorden van het eiland, namen zondag volgens lokale media enkele duizenden mensen deel aan het protest.

Colonna, die pas in 2003 werd gearresteerd nadat hij na een klopjacht van vijf jaar als herder in de Corsicaanse bergen werd aangetroffen, wordt door veel nationalistische Corsicanen nog altijd gezien als een held in de strijd voor onafhankelijkheid van Frankrijk.

Demonstranten gooiden molotovcocktails naar de politie en staken onder meer een overheidsgebouw in brand, aldus de plaatselijke autoriteiten. Brandweerlieden wisten het vuur echter te doven. Het regiobestuur in Bastia spreekt van "extreem geweld". Talrijke betogers waren gemaskerd en in het zwart gekleed en volgens de autoriteiten uit op geweld.

Meer uit Buitenland

SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

48 minuten geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

49 minuten geleden
Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

3 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

5 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

7 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

8 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

10 uur geleden