Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse reddingsoperatie voor verdwaalde orka in Seine

Franse reddingsoperatie voor verdwaalde orka in Seine

LE HAVRE (ANP/BELGA) - Franse experts en reddingsdiensten proberen een in de Seine verdwaalde orka met walvisgeluiden weer naar zee te lokken, meldt de lokale prefectuur Seine-Maritime. Het zeezoogdier zwemt in zoetwater in de rivier halverwege Le Havre en Rouen, zo'n 60 kilometer verwijderd van de oceaan.

De orka zwemt alleen maar heen en weer, lijkt erg verzwakt en heeft weinig kansen tot overleven. Met de inzet van walvisgeluiden willen experts vermijden dat een schip moet worden ingezet voor de reddingsoperatie, wat het verzwakte dier nog meer stress zou bezorgen.

De orka werd werd volgens de krant La Voix du Nord op 16 mei voor het eerst gesignaleerd in de monding van de Seine, tussen La Havre en Honfleur. Het dier dook eerder ook al een paar keer op voor de Franse noordkust. Orka's komen gewoonlijk voor langs de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan. Het is niet duidelijk of de orka is afgedwaald wegens ziekte. Mogelijk gaat het om een jong dier dat zijn groep is kwijtgeraakt.

Deskundigen zijn niet erg hoopvol over de kansen de orka terug te leiden naar de oceaan. "We zijn erg bezorgd. Zijn gezondheidssituatie gaat achteruit", zei deskundige Gérard Mauger namens de Franse onderzoeksgroep voor zeezoogdieren GECC eerder al tegen het Franse persbureau AFP. "Des te langer de orka rondzwemt in zoetwater, des te harder het dier achteruit gaat. Het is lastig om een manier te vinden om de orka te laten terugkeren naar het zoute water."

De orka is naar schatting tussen de 4 en 5 meter lang en het gaat waarschijnlijk om een mannetje.

Meer uit Buitenland

President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

59 minuten geleden
Zeventien vermisten na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR) - Zeker zeventien mensen worden vermist na een breuk van een gletsjer in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het aantal vermisten was eerder vastgesteld op tien.

2 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

2 uur geleden
Rusland heft ook coronamaatregelen aan grenzen op

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heft 15 juli de coronamaatregelen op die van kracht waren aan de grenzen. Eerder had het land al vrijwel alle beperkingen ingetrokken die de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. Zo vervielen bijvoorbeeld de mondkapjesplicht en beperkingen in de horeca.

3 uur geleden
Deense politie: schutter Kopenhagen heeft psychische problemen

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA/RTR) - De man die zondag in Kopenhagen op omstanders schoot, heeft volgens de Deense politie "een lange geschiedenis van psychische problemen". Die ziet dan ook geen aanwijzingen voor terroristische motieven bij de 22-jarige dader, die is gearresteerd. Alles wijst er volgens de politie op dat de dader volstrekt willekeurig op voorbijgangers schoot en niet bepaalde mensen als doelwit zag.

5 uur geleden
32.000 mensen in Sydney moeten evacueren vanwege noodweer

SYDNEY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Door het aanhoudende noodweer in de Australische stad Sydney is het aantal mensen dat opdracht heeft gekregen te evacueren opgelopen tot zo'n 32.000. Het waterpeil in de rivieren stijgt sneller dan verwacht. En ook maandag blijft het waarschijnlijk hevig regenen, voordat het weer dinsdag naar verwachting eindelijk weer wat droger wordt.

8 uur geleden
Onderzoek: minder pubs dan ooit in Wales en Engeland

LONDON (ANP/AFP) - Het aantal pubs in Engeland en Wales is gedaald tot het laagste niveau ooit, zo blijkt uit een maandag verschenen onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Altus Group. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal pubs er voor het eerst tot onder de 40.000. Dat zijn er 7000 minder dan 10 jaar geleden. Hoofdoorzaken zijn de coronapandemie en de stijgende kosten van het uitbaten van een kroeg.

9 uur geleden