Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse rechter verplicht Twitter tot openheid over aanpak haat

Franse rechter verplicht Twitter tot openheid over aanpak haat

PARIJS (ANP/AFP) - Twitter moet in Frankrijk volledige openheid van zaken geven over acties tegen haatberichten op het sociale medium. Een rechter in Parijs legde het Amerikaanse bedrijf deze verplichting afgelopen zomer al op, maar Twitter ging in beroep omdat dit te grove inmenging in de bedrijfsvoering zou zijn. Maar ook in hoger beroep verloor Twitter.

Doordat het eerdere vonnis blijft staan, moet Twitter nu alle documenten vrijgeven die verband houden met de middelen die het bedrijf inzet tegen online haat. Het gaat daarbij om "administratieve, contractuele, technische of commerciële documenten", aldus het hof van beroep van Parijs.

De zaak werd in 2020 aangespannen door Franse organisaties die strijden tegen racisme, antisemitisme, homofobie en andere vormen van haat. Ze vonden dat Twitter te weinig deed tegen online haat die via het platform wordt verspreid. Het collectief reageert opgelucht dat hun eerste overwinning blijft staan. De uitspraak bewijst volgens hen dat grote techbedrijven "niet hun eigen wetten kunnen opleggen".

Stoppen met treuzelen

"Twitter moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen, stoppen met treuzelen en ethiek boven winst en internationale groei stellen", schrijven onder andere de organisaties SOS Racisme, Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme (Licra) en SOS Homophobie.

De antidiscriminatieclubs klaagden Twitter aan omdat ze konden aantonen dat slechts 28 van de 70 haatdragende tweets die werden gerapporteerd aan het bedrijf binnen twee dagen werden verwijderd. Een advocaat van Twitter hekelde die steekproefsgewijze aanpak. Hij vond het bevel om alle acties tegen online haat openbaar te maken bovendien ingaan tegen de vrijheid van ondernemerschap.

Twitter bestudeert de uitspraak nu, reageert het bedrijf. Het socialmediaplatform zegt er alles aan te doen om de veiligheid van gebruikers te verzekeren.

Meer uit Financieel

Dell flink hoger op Wall Street na sterke vraag AI-servers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde daarbij van een sterke vraag naar zijn servers voor kunstmatige intelligentie (AI). Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van liefst 30 procent.

32 minuten geleden
Problemen met boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse grote handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt dat er problemen zijn met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit, laat het bedrijf weten. In januari zette ADM onverwachts de financieel topman van het bedrijf op non-actief in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

47 minuten geleden
Italiaanse regering hekelt blokkade EU verkoop ITA aan Lufthansa

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de blokkade die de EU opwerpt tegen de verkoop van een belang in de nationale luchtvaartmaatschappij ITA aan het Duitse Lufthansa. Dat heeft minister van Financiën Giancarlo Giorgetti vrijdag gezegd tegen persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Heijmans-topman roept mensen op: maak niet overal bezwaar tegen

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders moeten stoppen met het voortdurend maken van bezwaar tegen bouwprojecten bij hen in de buurt. Die oproep deed topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Hij merkt dat de maatschappij steeds individualistischer en harder is geworden. "Maar de woningzoeker staat met lege handen langs de kant."

1 uur geleden
Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

2 uur geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

2 uur geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

2 uur geleden