Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse presidentskandidaat Zemmour krijgt boete voor aanzet haat

Franse presidentskandidaat Zemmour krijgt boete voor aanzet haat

PARIJS (ANP/RTR) - De extreemrechtse Franse presidentskandidaat Eric Zemmour moet van een Franse rechter een boete van 10.000 euro betalen wegens het aanzetten tot haat. Zemmour gaat in beroep tegen de uitspraak. Hij meent dat de rechtbank hem veroordeelt voor het geven van zijn mening. Zemmour zei in 2020 dat jonge migranten die alleen naar Frankrijk komen "geen reden hebben om hier te zijn". Hij noemde hen dieven, moordenaars en verkrachters.

Zemmour is een oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid. Hij kondigde afgelopen november aan dat hij president wil worden. In december maakte hij de naam van zijn partij bekend: Reconquête (herovering). Hij zei daarbij dat een eventuele overwinning geen machtswisseling zou zijn, maar een "herovering van het beste land ter wereld".

De presidentskandidaat neemt het bij de verkiezingen in april in ieder geval op tegen de rechtse Marine Le Pen en de conservatieve Valérie Pécresse. Waarschijnlijk zal Zemmour ook tegenover zittend president Emmanuel Macron komen te staan. Macron heeft nog geen definitief besluit bekendgemaakt over zijn deelname, maar heeft wel al in gesprek met de krant Le Parisien gezegd dat hij mee wil doen. In recente peilingen stond Zemmour op de vierde plaats.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden