Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse president Macron spreekt zondag over coronabeleid

Franse president Macron spreekt zondag over coronabeleid

PARIJS (ANP) - De Franse president Macron spreekt zondag om 20.00 uur de bevolking toe, maakte zijn regering bekend. Het wordt de vierde nationale toespraak sinds het coronavirus in maart in Frankrijk toesloeg. Volgens Franse media spreekt hij vooral over het coronabeleid, maar ook over politieke onrust over onder meer politiegeweld. Hij zou onder druk staan om zijn gezicht snel te laten zien als gevolg van de economische problemen, de protesten en de afbouw van coronamaatregelen. Macron was eigenlijk van plan een toespraak te houden tussen gemeenteraadsverkiezingen op 28 juni en de nationale feestdag, 14 juli.

Premier Edouard Philippe wil dat de noodtoestand die eind maart is afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, niet meer wordt verlengd. Die geldt nu tot 10 juli en gaf de regering verregaande bevoegdheden om snel te kunnen ingrijpen. Maar de premier heeft aangegeven dat hij een soort overgangsfase voorziet waarin de regering nog vier maanden lang bevoegdheden behoudt om drastische maatregelen te kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld het verbieden van grote samenscholingen of beperking van toegang tot openbare ruimten of openbaar vervoer.

Het land is zwaar getroffen door het virus. De economie is ingezonken en er zijn circa 29.000 patiënten overleden. Het virus is bijna 155.000 keer vastgesteld. Het zwaarst zijn de noordoostelijke departmenten langs de Rijn en de regio Parijs getroffen.

Meer uit Buitenland

Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

13 minuten geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

23 minuten geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

1 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

1 uur geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

1 uur geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

2 uur geleden
President Macron reageert geschokt op 'laffe' aanval op kinderen

PARIJS/ANNECY (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op "de volstrekt laffe aanval" op kinderen op een kinderspeelplaats in Annecy. Hij zei dat de natie in shock verkeert. De man viel in een park in het centrum van de stad aan met een mes. Daarbij raakten volgens de laatste cijfers vier kinderen en een volwassene zwaar gewond. Ze verkeren volgens Franse media in levensgevaar.

2 uur geleden