Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse president biedt Russische tv-activiste hulp aan

Franse president biedt Russische tv-activiste hulp aan

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is bereid de activiste te helpen die het hoofdjournaal van de Russische staatstelevisie verstoorde met een protest tegen de Russische invasie in Oekraïne. De Franse president Emmanuel Macron zal de kwestie aankaarten in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Frankrijk biedt de actievoerende journaliste hulp aan via de ambassade of door asiel, aldus Macron. De vrouw onderbrak een live nieuwsuitzending van het Eerste Kanaal, de belangrijkste Russische staatszender, om de oorlog in Oekraïne aan de kaak te stellen. Ze waarschuwde de kijkers de staatspropaganda niet te geloven.

De zender omschrijft de Russische invasie als een speciale operatie om Oekraïne te denazificeren, conform de verplichting van het regime in het Kremlin. Het Kremlin noemt de actie van de vrouw een vorm van hooliganisme.

Volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info gaat het om Marina Ovsjannikova. Ze zou na het incident zijn gearresteerd. De video van het incident is massaal gedeeld op sociale media. Veel internetgebruikers prijzen de "buitengewone moed" van de vrouw.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

1 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

4 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

5 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

8 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

9 uur geleden