Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

PARIJS (AFP/AFP) - De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen. De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.

Volgens Borne heeft ze geluisterd naar verzoeken van de conservatieve partij Les Républicains en de plannen toen aangepast. De regering van president Emmanuel Macron heeft sinds de laatste verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. Macron en Borne moeten naar bondgenoten op zoek in het parlement. Volgens de leider van Les Républicains, Eric Ciotti, zou de aanpassing voor een ruime meerderheid in het parlement kunnen zorgen. Maandag is er een debat in het parlement over de pensioenvoorstellen. Ondertussen heeft de linkse oppositie in het parlement duizenden amendementen ingediend om het debat over de wet te rekken.

Het gecompliceerde pensioenstelsel heeft aparte regelingen voor bepaalde beroepsgroepen en er moet een aantal jaren gewerkt zijn voor men de aanspraken kan laten gelden. Mensen die bijvoorbeeld zijn begonnen te werken voor hun 20e zouden in de plannen wel op hun 62e met pensioen kunnen gaan. Veel Fransen moeten overigens nu al blijven werken tot hun 67e omdat ze niet aan de vereiste jaren werk voor een eerder pensioen voldoen.

Fransen grotendeels tegen hervormingen

Volgens opiniepeilers is rond de 70 procent van de ondervraagden tegen de hervormingen zoals Borne en haar chef Macron die hebben voorgesteld. Er staan weer grote nationale protesten op het programma op 7 en op 11 februari. Volgens de regering moeten de werkenden steeds meer gepensioneerden betalen en het pensioenstelsel vertoont inmiddels enorme tekorten. De regering wil dat het hele stelsel zichzelf in 2030 bedruipt.

Borne nam het ook op voor oudere werknemers die vaak door bedrijven worden afgedankt. Die hebben dan grote problemen om werk te vinden om het tot hun pensioengerechtigde leeftijd uit te houden. "Te vaak stoppen bedrijven met het opleiden en rekruteren van oudere mensen. Het is schokkend voor de werknemers en het is een verlies om onszelf van hun vaardigheden te beroven", aldus de premier. Ze wil bedrijven met financiële sancties gaan dwingen om regelmatig details te publiceren over het aantal oudere werknemers dat ze in dienst hebben.

Meer uit Politiek

Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

20 uur geleden
GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

2 dagen geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

3 dagen geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

3 dagen geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

3 dagen geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

3 dagen geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

3 dagen geleden