Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

PARIJS (AFP/AFP) - De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen. De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.

Volgens Borne heeft ze geluisterd naar verzoeken van de conservatieve partij Les Républicains en de plannen toen aangepast. De regering van president Emmanuel Macron heeft sinds de laatste verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. Macron en Borne moeten naar bondgenoten op zoek in het parlement. Volgens de leider van Les Républicains, Eric Ciotti, zou de aanpassing voor een ruime meerderheid in het parlement kunnen zorgen. Maandag is er een debat in het parlement over de pensioenvoorstellen. Ondertussen heeft de linkse oppositie in het parlement duizenden amendementen ingediend om het debat over de wet te rekken.

Het gecompliceerde pensioenstelsel heeft aparte regelingen voor bepaalde beroepsgroepen en er moet een aantal jaren gewerkt zijn voor men de aanspraken kan laten gelden. Mensen die bijvoorbeeld zijn begonnen te werken voor hun 20e zouden in de plannen wel op hun 62e met pensioen kunnen gaan. Veel Fransen moeten overigens nu al blijven werken tot hun 67e omdat ze niet aan de vereiste jaren werk voor een eerder pensioen voldoen.

Fransen grotendeels tegen hervormingen

Volgens opiniepeilers is rond de 70 procent van de ondervraagden tegen de hervormingen zoals Borne en haar chef Macron die hebben voorgesteld. Er staan weer grote nationale protesten op het programma op 7 en op 11 februari. Volgens de regering moeten de werkenden steeds meer gepensioneerden betalen en het pensioenstelsel vertoont inmiddels enorme tekorten. De regering wil dat het hele stelsel zichzelf in 2030 bedruipt.

Borne nam het ook op voor oudere werknemers die vaak door bedrijven worden afgedankt. Die hebben dan grote problemen om werk te vinden om het tot hun pensioengerechtigde leeftijd uit te houden. "Te vaak stoppen bedrijven met het opleiden en rekruteren van oudere mensen. Het is schokkend voor de werknemers en het is een verlies om onszelf van hun vaardigheden te beroven", aldus de premier. Ze wil bedrijven met financiële sancties gaan dwingen om regelmatig details te publiceren over het aantal oudere werknemers dat ze in dienst hebben.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

1 dag geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

1 dag geleden
Excuses Yeşilgöz om fouten beveiliging De Vries, Wiersum, Reduan B.

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en van de omgebrachte broer van kroongetuige Nabil B. De minister deed dat vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de beveiliging van de drie mannen die allen een rol hadden in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in deze strafzaak is Ridouan Taghi, die ervan is beschuldigd dat hij achter de moorden zit.

1 dag geleden
Verkenner Friesland stelt coalitie met BBB, PvdA, CDA en CU voor

LEEUWARDEN (ANP) - Verkenner voor Friesland Chris Stoffer heeft na een serie gesprekken met partijleiders een coalitie voorgesteld van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze partijen zorgen volgens Stoffer voor een sterke coalitie met 25 van de 43 zetels.

1 dag geleden
Groningen eist miljardenpakket voor inlossen ereschuld gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Groningen eist een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogenoemde 'ereschuld' die ontstaan is door de gaswinning. Het miljardenpakket komt bovenop de kosten voor het versterken van panden en het herstellen van de schade, meldt de provincie, die hierover met het Rijk in gesprek wil.

2 dagen geleden