Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

PARIJS (AFP/AFP) - De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen. De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.

Volgens Borne heeft ze geluisterd naar verzoeken van de conservatieve partij Les Républicains en de plannen toen aangepast. De regering van president Emmanuel Macron heeft sinds de laatste verkiezingen van vorig jaar geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. Macron en Borne moeten naar bondgenoten op zoek in het parlement. Volgens de leider van Les Républicains, Eric Ciotti, zou de aanpassing voor een ruime meerderheid in het parlement kunnen zorgen. Maandag is er een debat in het parlement over de pensioenvoorstellen. Ondertussen heeft de linkse oppositie in het parlement duizenden amendementen ingediend om het debat over de wet te rekken.

Het gecompliceerde pensioenstelsel heeft aparte regelingen voor bepaalde beroepsgroepen en er moet een aantal jaren gewerkt zijn voor men de aanspraken kan laten gelden. Mensen die bijvoorbeeld zijn begonnen te werken voor hun 20e zouden in de plannen wel op hun 62e met pensioen kunnen gaan. Veel Fransen moeten overigens nu al blijven werken tot hun 67e omdat ze niet aan de vereiste jaren werk voor een eerder pensioen voldoen.

Fransen grotendeels tegen hervormingen

Volgens opiniepeilers is rond de 70 procent van de ondervraagden tegen de hervormingen zoals Borne en haar chef Macron die hebben voorgesteld. Er staan weer grote nationale protesten op het programma op 7 en op 11 februari. Volgens de regering moeten de werkenden steeds meer gepensioneerden betalen en het pensioenstelsel vertoont inmiddels enorme tekorten. De regering wil dat het hele stelsel zichzelf in 2030 bedruipt.

Borne nam het ook op voor oudere werknemers die vaak door bedrijven worden afgedankt. Die hebben dan grote problemen om werk te vinden om het tot hun pensioengerechtigde leeftijd uit te houden. "Te vaak stoppen bedrijven met het opleiden en rekruteren van oudere mensen. Het is schokkend voor de werknemers en het is een verlies om onszelf van hun vaardigheden te beroven", aldus de premier. Ze wil bedrijven met financiële sancties gaan dwingen om regelmatig details te publiceren over het aantal oudere werknemers dat ze in dienst hebben.

Meer uit Politiek

Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

9 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

10 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

12 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

15 uur geleden
Schoof hoopt dat Kamer stemt voor 'heel belangrijke' asielwetten

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof hoopt dat de Tweede Kamer deze week instemt met de wetten over een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen. Deze wetten zijn "heel belangrijk" voor het asielbeleid en dat is een van de hoofdonderwerpen in de verkiezingen waaruit dit kabinet is voortgekomen, lichtte de demissionaire premier maandag toe.

16 uur geleden
PostNL wil subsidie, extra dag voor postbezorging is onvoldoende

DEN HAAG (ANP) - PostNL vindt het kabinetsvoorstel om de onderneming alsnog een dag extra te gunnen voor de bezorging van gewone post onvoldoende. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt dat de postbezorging komende jaren verlieslatend dreigt te blijven door hoge kosten. PostNL gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing door het kabinet van eerder aangevraagde subsidie. Daarbij sluit het bedrijf aanvullende juridische stappen niet uit.

16 uur geleden