Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse politie verricht huiszoekingen in Dijon na onlusten

Franse politie verricht huiszoekingen in Dijon na onlusten

DIJON (ANP/AFP) - De Franse politie heeft huiszoekingen gedaan in de oostelijke stad Dijon na dagen van onlusten in de stad. Die volgden op een geweldsincident in het drugsmilieu waarbij een Tsjetsjeen betrokken was. Mensen uit de Tsjetsjeense gemeenschap kwamen daarop uit heel Frankrijk, België en Duitsland naar Dijon om wraak te nemen.

"De politieactie is gericht op het opsporen van wapens, munitie en drugs", zei de regionale prefect Bernard Schmeltz. Ongeveer 140 agenten namen deel aan de huiszoekingen, nadat de politie een dag eerder zes aanhoudingen verrichtte onder de Tsjetsjeense gemeenschap in Dijon.

De stad in de Bourgogne-streek was van vrijdag tot maandag het toneel van grootschalig geweld, waarbij auto's en vuilniscontainers in brand werden gestoken. De onlusten volgden op een aanval op een 16-jarige Tsjetsjeense jongen.

Knuppels

Deelnemers aan het geweld zouden onder meer hebben rondgelopen met knuppels, pistolen en geweren. Het nieuws veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Frankrijk, waarbij de vraag werd gesteld of de autoriteiten voldoende maatregelen hadden genomen om een einde te maken aan het geweld. Parijs stuurde uiteindelijk versterkingen naar Dijon om de onlusten te beëindigen.

De huiszoekingen vrijdag vonden onder meer plaats in de noordoostelijke buitenwijk Grésilles, waar veel mensen van Noord-Afrikaanse origine wonen en waar een groot deel van het geweld plaatsvond. De openbaar aanklager heeft laten weten dat onderzoekers proberen te achterhalen wie deel heeft genomen aan het geweld.

Sinds dinsdag zijn er geen onlusten meer in het normaal gesproken rustige Dijon. De vader van de aangevallen tiener had opgeroepen tot kalmte.

Meer uit Buitenland

Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

1 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

7 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

12 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

13 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

13 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

14 uur geleden