Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse politie verricht huiszoekingen in Dijon na onlusten

Franse politie verricht huiszoekingen in Dijon na onlusten

DIJON (ANP/AFP) - De Franse politie heeft huiszoekingen gedaan in de oostelijke stad Dijon na dagen van onlusten in de stad. Die volgden op een geweldsincident in het drugsmilieu waarbij een Tsjetsjeen betrokken was. Mensen uit de Tsjetsjeense gemeenschap kwamen daarop uit heel Frankrijk, België en Duitsland naar Dijon om wraak te nemen.

"De politieactie is gericht op het opsporen van wapens, munitie en drugs", zei de regionale prefect Bernard Schmeltz. Ongeveer 140 agenten namen deel aan de huiszoekingen, nadat de politie een dag eerder zes aanhoudingen verrichtte onder de Tsjetsjeense gemeenschap in Dijon.

De stad in de Bourgogne-streek was van vrijdag tot maandag het toneel van grootschalig geweld, waarbij auto's en vuilniscontainers in brand werden gestoken. De onlusten volgden op een aanval op een 16-jarige Tsjetsjeense jongen.

Knuppels

Deelnemers aan het geweld zouden onder meer hebben rondgelopen met knuppels, pistolen en geweren. Het nieuws veroorzaakte een golf van verontwaardiging in Frankrijk, waarbij de vraag werd gesteld of de autoriteiten voldoende maatregelen hadden genomen om een einde te maken aan het geweld. Parijs stuurde uiteindelijk versterkingen naar Dijon om de onlusten te beëindigen.

De huiszoekingen vrijdag vonden onder meer plaats in de noordoostelijke buitenwijk Grésilles, waar veel mensen van Noord-Afrikaanse origine wonen en waar een groot deel van het geweld plaatsvond. De openbaar aanklager heeft laten weten dat onderzoekers proberen te achterhalen wie deel heeft genomen aan het geweld.

Sinds dinsdag zijn er geen onlusten meer in het normaal gesproken rustige Dijon. De vader van de aangevallen tiener had opgeroepen tot kalmte.

Meer uit Buitenland

Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

26 minuten geleden
Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

1 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

3 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

4 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

6 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

6 uur geleden