Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse politica Marine Le Pen vrijgesproken na delen IS-foto's

Franse politica Marine Le Pen vrijgesproken na delen IS-foto's

PARIJS (ANP/RTR) - De rechts-populistische Franse politica Marine Le Pen is door een Franse rechtbank vrijgesproken in een zaak die draait om de publicatie van foto's van Islamitische Staat (IS). De politica plaatste die beelden in 2015 op Twitter nadat een Franse journalist haar partij had vergeleken met de terroristische beweging.

Het publiceren van gewelddadige foto's kan in Frankrijk in bepaalde omstandigheden strafbaar zijn. De maximale straf is drie jaar cel en een boete van 75.000 euro. De aanklager had in het geval van Le Pen een boete van 5000 euro geëist. Zelf ontkende ze iets verkeerds te hebben gedaan.

Het kopstuk van Rassemblement National, voorheen Front National, zette in totaal drie foto's op Twitter. Een daarvan toonde het onthoofde lichaam van de Amerikaanse journalist James Foley. "Dit is IS", schreef Le Pen bij de foto's. Haar actie leidde tot grote verontwaardiging, onder meer van de nabestaanden van Foley.

Politiek proces

Om strafrechtelijk onderzoek naar Le Pen mogelijk te maken, werd in 2017 haar immuniteit als parlementariër in deze kwestie opgeheven door zowel het Franse als het Europese parlement. Le Pen was toen Europarlementariër. Ze zag de rechtszaak tegen haar als een politiek proces en een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Le Pen doet volgend jaar voor de derde keer mee aan de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Ze stelde zich in 2012 en 2017 ook al kandidaat, maar bemachtigde toen niet genoeg stemmen om het presidentschap te bekleden.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Wind 1 week geleden
Er is meer één oplossing,een heel scherp mes en hoppaaaaa,foto,s mogen gedeeld worden.Die mag nooit president worden.
Akerk 1 week geleden
het is te hopen dat het nu ook niet gaat lukken, misschien dat I S er een stokje voor kan steken? doen ze ook eens iets goed

Meer uit Buitenland

Gebouw met kantoren internationale pers bestookt in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Een raketaanval heeft in de Gazastrook een gebouw getroffen met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Een getuige zegt dat het pand is ingestort.

1 uur geleden
Burgemeester Boedapest wil Orbán verslaan en premier worden

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De burgemeester van de Hongaarse hoofdstad Boedapest wil de premierskandidaat van de oppositie worden bij de komende verkiezingen. Zes partijen willen nauw gaan samenwerken om de Fidesz-partij te verslaan van premier Viktor Orbán, die al meer dan tien jaar aan de macht is.

4 uur geleden
China laat voor het eerst ruimtevaartuig landen op Mars

PEKING (ANP/AFP) - Een Chinese onbemande verkenner is succesvol geland op de planeet Mars, melden Chinese staatsmedia. De succesvolle landing van Zhurong, zoals het wagentje heet, is een triomf voor Peking, dat steeds meer ambities heeft op het gebied van ruimtevaart.

6 uur geleden
Voormalig Iraanse nucleair onderhandelaar wil president worden

TEHERAN (ANP/RTR) - De voormalige Iraanse parlementsvoorzitter en oud-nucleair onderhandelaar Ali Larijani wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van komende maand. De staatstelevisie zond live uit hoe Larijani zich zaterdag kwam aanmelden.

8 uur geleden
India: 326.098 nieuwe coronabesmettingen in afgelopen etmaal

NEW DELHI (ANP/RTR) - In India zijn in de afgelopen 24 uur nog eens 326.098 coronabesmettingen vastgesteld, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid zaterdagochtend gemeld. Dat zijn ongeveer 20.000 gevallen minder dan het aantal van vrijdag.

8 uur geleden
Doden en honderden gewonden in China door tornado's

SHANGHAI (ANP/RTR) - Twee tornado's in het Chinese Wuhan en de oostelijke provincie Jiangsu hebben zeker zeven personen het leven gekost. Daarnaast zijn er honderden gewonden gevallen en zijn er tal van huizen verwoest, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

8 uur geleden
VS laten weer migranten toe die zorg mogelijk niet kunnen betalen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten laten weer migranten toe die mogelijk een last kunnen gaan vormen voor het zorgsysteem, omdat ze zelf niet genoeg geld hebben om de zorg te betalen. President Joe Biden heeft het besluit van zijn voorganger Donald Trump om die migranten te weren ingetrokken.

17 uur geleden