
Franse overheid zoekt naar tientallen miljarden aan bezuinigingen
PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het plan van Frankrijk om zijn begrotingstekort terug te brengen betekent dat er 40 miljard euro aan besparingen moet worden gevonden. Dit heeft de Franse minister van Financiën Éric Lombard zondag gezegd.
De Franse regering wil het tekort verlagen van 5,4 procent dit jaar naar 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2026. "Ik houd vast aan het doel van 4,6 procent voor 2026, wat een extra en zeer aanzienlijke inspanning van 40 miljard euro zal vereisen", zei Lombard tegen BFM TV. "We verkeren in een noodsituatie wat onze begroting betreft" voegde hij eraan toe.
Frankrijk, de op een na grootste economie van de eurozone, streeft naar een geleidelijke vermindering van zijn begrotingstekort om aan de EU-regels te voldoen. Volgens de plannen zou het tekort rond 2029 weer in overeenstemming moeten zijn met de Europese norm van maximaal 3 procent.
Hoofdpijndossier
Lombard hoopt dat economische groei Frankrijk ook nog aan wat extra inkomsten kan helpen. Maar juist op dit vlak zijn de vooruitzichten somberder geworden. Frankrijk verlaagde eerder deze week zijn groeiverwachting voor 2025 van 0,9 naar 0,7 procent. De overheid wees toen op de grote onzekerheid veroorzaakt door de vele importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
Het rondkrijgen van de begroting voor 2025 was eerder al een hoofdpijndossier voor de regering, die geen meerderheid heeft in het parlement. De nieuwe premier François Bayrou gebruikte speciale bevoegdheden uit de grondwet om het voorstel zonder stemming door de Nationale Vergadering te loodsen. Bayrou kan nieuw politiek getouwtrek verwachten als later dit jaar onderhandeld moet worden over een begroting voor 2026.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan. Beleggers verwerkten nieuwe dreigementen over importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zei onder andere dat hij koper dat de Verenigde Staten binnenkomt met 50 procent wil belasten.
44 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wil de belangrijkste chemiefabrieken in de Europese Unie beter beschermen. De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om samen met de sector en lidstaten "kritieke" productiefaciliteiten aan te wijzen die belangrijke grondstoffen maken voor bijvoorbeeld de luchtvaart, defensie of medische zorg. "Gerichte hulp" moet deze vestigingen behoeden voor sluitingen en helpen met vergroenen.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij later op de dag een importheffing op koper aankondigt. Het metaal wordt aan de Amerikaanse grens met 50 procent belast, zei hij tegen journalisten bij een kabinetsvergadering.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt over twee dagen een brief te versturen waarin hij de importheffingen voor goederen uit de Europese Unie bekendmaakt. Hij beschuldigde de EU ervan de Verenigde Staten erg slecht te behandelen, onder andere via rechtszaken tegen Google en Apple.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een kleine winst gesloten. Elders in Europa waren ook overwegend winsten te zien op de koersenborden, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de deadline voor hogere importheffingen had opgeschoven van 9 juli naar 1 augustus.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zullen de deadline voor hogere importheffingen van 1 augustus niet verlengen, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump op berichtendienst Truth Social. Aanvankelijk zouden de hogere tarieven deze woensdag ingaan, maar onlangs maakte Trump bekend dat dit was uitgesteld naar volgende maand.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De voormalige Britse premier Rishi Sunak gaat werken bij zakenbank Goldman Sachs. Dat heeft de in New York gevestigde bank dinsdag bekendgemaakt. Sunak was van oktober 2022 tot juli 2024 premier van het Verenigd Koninkrijk.
6 uur geleden