Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse oud-premier Balladur (91) vrijgesproken in corruptieproces

Franse oud-premier Balladur (91) vrijgesproken in corruptieproces

PARIJS (ANP) - Een speciaal Frans tribunaal heeft de voormalige premier Èdouard Balladur vrijgesproken van onwettige praktijken in de jaren negentig bij de financiering van zijn verkiezingscampagne van destijds. Het Gerechtshof van de Republiek bevond de 91-jarige Balladur niet schuldig aan de beschuldigingen dat hij steekpenningen had aangenomen en gebruikt om een gooi naar het presidentschap te doen.

Dit hof, dat uitsluitend misdragingen van bewindslieden berecht, achtte in deze affaire Balladurs toenmalige minister van Defensie, François Léotard, wel schuldig aan malversaties. Hij kreeg daarom een boete van 100.000 euro en twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtszaken vloeien voort uit een schandaal in de jaren negentig rond de verkoop van Franse duikboten aan de Pakistaanse marine. Franse topfiguren zouden discreet met steekpenningen hebben gesmeten en Pakistanen andere voordeeltjes hebben toegezegd om Franse onderzeeërs van het type Agosta te kopen bij de onderneming DCNS, terwijl de Pakistaanse marine al voor Britse duikboten had gekozen.

Het was in die dagen in Frankrijk op zich niet illegaal om mogelijke klanten voordelen of geld te bieden, maar rond de verkoop van de Agosta-duikboten aan Pakistan zijn erg veel schandalen ontstaan waarbij veel topmensen uit die tijd betrokken zouden zijn geweest. Het wordt de affaire-Karachi genoemd en is nog steeds onderdeel van rechtszaken en procedures.

Meer uit Buitenland

Oekraïne gebruikt deel wapens VS niet door gps-jamming Rusland

KYIV (ANP) - Oekraïne gebruikt een deel van de Amerikaanse gps-geleide wapensystemen amper omdat Rusland ze telkens tegenhoudt door middel van gps-jamming, technologie die gps-signalen verstoort. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een vertrouwelijk Oekraïens onderzoek.

3 minuten geleden
Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

1 uur geleden
Hamas belooft samenwerking met onderzoeksmissies Gaza

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas is blij met het pleidooi van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om onderzoekscommissies toe te laten tot de Gazastrook. Hamas belooft samen te werken met die commissies.

1 uur geleden
Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12. Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

2 uur geleden
EU scherpt regels aan voor grensbewaking binnen Schengengebied

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn akkoord met een aanscherping van de regels voor de grensbewaking aan de binnen- en buitengrenzen van het Schengengebied. Binnen het Schengengebied, waar het grootste deel van Europa bij hoort, zijn geen grenscontroles meer.

2 uur geleden
Universiteit Gent maakt eind aan pro-Palestijnse bezetting

GENT (ANP/BELGA) - De universiteit van het Belgische Gent maakt een eind aan de bezetting van universiteitsgebouwen door pro-Palestijnse actievoerders. De bezetting verliep lang vreedzaam en ordelijk en werd daarom gedoogd. Maar vrijdag raakten activisten volgens de universiteit slaags met universiteitspersoneel.

2 uur geleden
Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

3 uur geleden