Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse oud-premier Balladur (91) vrijgesproken in corruptieproces

Franse oud-premier Balladur (91) vrijgesproken in corruptieproces

PARIJS (ANP) - Een speciaal Frans tribunaal heeft de voormalige premier Èdouard Balladur vrijgesproken van onwettige praktijken in de jaren negentig bij de financiering van zijn verkiezingscampagne van destijds. Het Gerechtshof van de Republiek bevond de 91-jarige Balladur niet schuldig aan de beschuldigingen dat hij steekpenningen had aangenomen en gebruikt om een gooi naar het presidentschap te doen.

Dit hof, dat uitsluitend misdragingen van bewindslieden berecht, achtte in deze affaire Balladurs toenmalige minister van Defensie, François Léotard, wel schuldig aan malversaties. Hij kreeg daarom een boete van 100.000 euro en twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtszaken vloeien voort uit een schandaal in de jaren negentig rond de verkoop van Franse duikboten aan de Pakistaanse marine. Franse topfiguren zouden discreet met steekpenningen hebben gesmeten en Pakistanen andere voordeeltjes hebben toegezegd om Franse onderzeeërs van het type Agosta te kopen bij de onderneming DCNS, terwijl de Pakistaanse marine al voor Britse duikboten had gekozen.

Het was in die dagen in Frankrijk op zich niet illegaal om mogelijke klanten voordelen of geld te bieden, maar rond de verkoop van de Agosta-duikboten aan Pakistan zijn erg veel schandalen ontstaan waarbij veel topmensen uit die tijd betrokken zouden zijn geweest. Het wordt de affaire-Karachi genoemd en is nog steeds onderdeel van rechtszaken en procedures.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

48 minuten geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

1 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

2 uur geleden
Frankrijk zet 13.000 agenten in op nieuwe protestdag

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - De Franse regering zet dinsdag 13.000 agenten in vanwege de protestdag die wordt gehouden tegen de pensioenplannen. Dat is het grootste aantal sinds het uitbreken van de demonstraties, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. Ongeveer 5500 agenten zijn actief in Parijs.

3 uur geleden
Onderzoekers tonen aan: minder huismussen in tuin met pesticiden

BRIGHTON (ANP) - Huismussen zijn minder te vinden in tuinen waarin pesticiden worden gebruikt. Over het algemeen ging het om zo'n 12 procent minder huismussen in tuinen met pesticiden, zien onderzoekers van de University of Sussex in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

7 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

10 uur geleden