Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse minister wil geldstromen moslimorganisaties onderzoeken

Franse minister wil geldstromen moslimorganisaties onderzoeken

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, wil meer en betere controle van de financiën van een aantal mogelijk radicale islamitische organisaties. De aanleiding is de brute moord op een 47-jarige leraar, Samuel Paty, in de gemeente Conflans-Sainte-Honorine, circa 20 kilometer ten noordwesten van Parijs. De leraar werd vrijdag de keel doorgesneden door een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling die als jihadist zijn daad in sociale media rechtvaardigde. Hij werd na de moord door de politie doodgeschoten.

Onder de inmiddels elf verdachten die in verband met de moord zijn aangehouden is een bij de inlichtingendiensten bekende jihadist, Abdelhakim Sefrioui. De moord schokte Frankrijk. President Macron noemde het een aanslag op de republiek. In Frankrijk zijn zondag bijeenkomsten om Samuel Party te eren en te gedenken.

Het is niet precies duidelijk waarom Sefrioui is opgepakt. De speciale antiterrorismeaanklager Jean-François Ricard liet zich dit weekend niet uit over een directe link tussen de dader, Abdoullakh Abouyezidvitch A, en de aangehouden jihadist Sefrioui.

Radicale moslims

Sefrioui heeft een club radicale moslims gesticht die hij genoemd heeft naar de in 2004 door het Israëlische leger om het leven gebrachte Palestijnse politicus en sjeik Yassin. Sefrioui is recent met een vader van een scholier in Conflans-Sainte-Honorine naar de school waar Paty les gaf gestapt, om het ontslag te eisen van de leraar omdat die karikaturen van de profeet Mohammed aan leerlingen had getoond.

Frankrijk telt 67 miljoen inwoners. Het is in de officiële stukken niet toegestaan de inwoners in te delen naar ras of religie. Volgens schattingen zijn er meer dan vier miljoen voornamelijk soennitische inwoners. Naar schatting 8,5 miljoen Fransen zouden een islamitische achtergrond hebben. Een minderheid beschouwt de Franse staat als islamvijandig en draagt het jihadisme uit, vooral in veel arme voorsteden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 1 week geleden
Nu pas ?

Meer uit Buitenland

Pakistan wil ban Facebook op islamofobe berichten

ISLAMABAD (ANP/RTR) - Pakistan wil dat Facebook berichten met anti-islamitische inhoud gaat verbieden. Facebook deed onlangs berichten over het ontkennen van de Holocaust in de ban en de Pakistaanse premier Imran Khan wil dat dat ook gaat gelden voor "islamofobe" content.

3 uur geleden
Poetin verwerpt kritiek Trump op familie Biden

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Poetin ziet niets strafbaars in de vroegere activiteiten van de Democratische president Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne en Rusland. President Trump beschuldigt Hunter Biden van corruptie en stelt dat Joe Biden via zijn zoon 3,5 miljoen dollar aan Russische giften heeft aangenomen.

3 uur geleden
Frankrijk roept moslimlanden op boycot te stoppen

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk heeft landen in het Midden-Oosten opgeroepen een einde te maken aan boycotacties tegen Franse producten. In Qatar en Koeweit hebben diverse winkelbedrijven besloten Franse artikelen in de ban te doen. Ze zijn boos over de opstelling van de Franse regering in de nasleep van de moord op leraar Samuel Paty, die werd onthoofd omdat hij in zijn les over de vrijheid van meningsuiting Mohammed-cartoons had laten zien.

5 uur geleden
Erdogan trotseert sanctiedreiging VS om raketten

MALATYA (ANP/AFP) - De Turkse president Erdogan heeft lak aan sancties die de Verenigde Staten mogelijk opleggen vanwege het testen van het omstreden Russische raketafweersysteem S-400. "Wat je sancties ook zijn, aarzel niet om ze toe te passen", zei hij zondag in een toespraak die op televisie werd uitgezonden.

7 uur geleden
Spaanse premier Sánchez kondigt noodtoestand om corona af tot mei

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zondag een nieuwe noodtoestand afgekondigd in een poging de stijgende coronavirusinfecties te beteugelen.

9 uur geleden
Wit-Russen weer massaal de straat op tegen Loekasjenko

MINSK (ANP) - Wit-Russische demonstranten overspoelden zondag opnieuw de straten van de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Het is de laatste dag van een ultimatum van de oppositie tegen Loekasjenko om af te treden na maanden van massale protesten.

9 uur geleden
Duits gezondheidsinstituut bekogeld met molotovcocktails

BERLIJN (ANP/DPA) - Onbekende aanvallers hebben molotovcocktails gegooid naar het gebouw van het Robert Koch Instituut in Berlijn, de Duitse evenknie van het RIVM. Een beveiliger kon het vuur snel blussen en niemand is gewond geraakt. Uiteindelijk sneuvelde alleen een raam. De daders zijn ontsnapt.

9 uur geleden