Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse miljoenenboete persbureau Bloomberg om nep persbericht

Franse miljoenenboete persbureau Bloomberg om nep persbericht

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Financieel persbureau Bloomberg moet in Frankrijk een miljoenenboete betalen na berichtgeving over het Franse bouwbedrijf Vinci op basis van een nep persbericht, waardoor het aandeel Vinci kelderde op de beurs. Een Franse rechtbank heeft een eerdere boete van 5 miljoen euro wel verlaagd naar 3 miljoen euro. Volgens de rechtbank hadden de journalisten van Bloomberg moeten weten dat het om bedrog ging.

In november 2016 werd een persbericht verspreid dat Vinci zijn financieel directeur had ontslagen na omvangrijke boekhoudfouten. Bloomberg maakte melding van die zaak en het aandeel Vinci kelderde vervolgens op de beurs in Parijs met een vijfde. Binnen 10 minuten had Bloomberg de berichtgeving gecorrigeerd en Vinci liet snel weten dat het bericht onjuist was. De koers van Vinci veerde toen weer flink op.

De Franse toezichthouder AMF legde vervolgens in december 2019 na een klacht van Vinci een boete op aan Bloomberg van 5 miljoen euro vanwege het verspreiden van nieuws waarvan de journalisten volgens de beurswaakhond hadden moeten weten dat het nep was. Bloomberg ging in beroep en zei dat het was misleid door geraffineerde hackers, die overigens nooit zijn ontdekt. Het persbericht was bijna niet van normale persverklaringen van Vinci te onderscheiden.

"Onze journalisten hebben simpelweg verslag gedaan van wat nieuwswaardige informatie leek en zijn slachtoffer geworden van een geraffineerde truc. We zijn teleurgesteld dat de rechtbank het eerdere besluit niet heeft afgewezen en we bekijken onze opties om in beroep te gaan", aldus Bloomberg in een verklaring.

Meer uit Financieel

Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

5 minuten geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

57 minuten geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

59 minuten geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

1 uur geleden
Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

1 uur geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

1 uur geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

2 uur geleden