Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse milieuclubs en gemeenten beginnen klimaatzaak tegen Total

Franse milieuclubs en gemeenten beginnen klimaatzaak tegen Total

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Franse milieuorganisaties hebben samen met een aantal gemeenten oliebedrijf Total aangeklaagd. Ze willen dat de rechter het bedrijf verplicht tot meer maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De zaak is sterk vergelijkbaar met de Nederlandse klimaatzaak tegen Shell.

Milieudefensie klaagde de Nederlands-Britse multinational vorig jaar aan om dezelfde reden, met steun van andere milieuorganisaties en 17.000 burgers die zich als mede-eiser hebben opgegeven. Naar verwachting is de eerste zitting eind dit jaar. Franse milieuorganisaties volgen nu het Nederlandse voorbeeld, samen met veertien gemeenten.

Burgemeester Eric Piolle van Grenoble betoogt dat "de grootste uitstoters van broeikasgassen het goede voorbeeld moeten geven". Hij vreest grote gevolgen van klimaatverandering voor zijn stad. "In 2050 worden inwoners van Grenoble drie maanden per jaar aan hitte blootgesteld, terwijl de sneeuw in de winter verdwijnt."

De reactie van Total is vergelijkbaar met die van Shell: het oliebedrijf erkent dat fossiele brandstoffen bijdragen aan opwarming van de aarde, maar vindt dat het al genoeg doet om de uitstoot te verminderen. Total wil bijvoorbeeld meer investeren in energie uit zon en wind en mikt erop de eigen CO2-uitstoot in 2025 met 13 procent te beperken ten opzichte van 2015. De eisers vinden dat veel te weinig.

Meer uit Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

1 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

1 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

2 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

3 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

4 uur geleden
Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

4 uur geleden