Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse milieuclubs en gemeenten beginnen klimaatzaak tegen Total

Franse milieuclubs en gemeenten beginnen klimaatzaak tegen Total

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Franse milieuorganisaties hebben samen met een aantal gemeenten oliebedrijf Total aangeklaagd. Ze willen dat de rechter het bedrijf verplicht tot meer maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De zaak is sterk vergelijkbaar met de Nederlandse klimaatzaak tegen Shell.

Milieudefensie klaagde de Nederlands-Britse multinational vorig jaar aan om dezelfde reden, met steun van andere milieuorganisaties en 17.000 burgers die zich als mede-eiser hebben opgegeven. Naar verwachting is de eerste zitting eind dit jaar. Franse milieuorganisaties volgen nu het Nederlandse voorbeeld, samen met veertien gemeenten.

Burgemeester Eric Piolle van Grenoble betoogt dat "de grootste uitstoters van broeikasgassen het goede voorbeeld moeten geven". Hij vreest grote gevolgen van klimaatverandering voor zijn stad. "In 2050 worden inwoners van Grenoble drie maanden per jaar aan hitte blootgesteld, terwijl de sneeuw in de winter verdwijnt."

De reactie van Total is vergelijkbaar met die van Shell: het oliebedrijf erkent dat fossiele brandstoffen bijdragen aan opwarming van de aarde, maar vindt dat het al genoeg doet om de uitstoot te verminderen. Total wil bijvoorbeeld meer investeren in energie uit zon en wind en mikt erop de eigen CO2-uitstoot in 2025 met 13 procent te beperken ten opzichte van 2015. De eisers vinden dat veel te weinig.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

39 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

52 minuten geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

6 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden
EU: leiders Servië en Kosovo moeten geweld bezweren

BRUSSEL (ANP/AFP) - De leiders van Servië en Kosovo moeten een eind maken aan het geweld in Noord-Kosovo, waarschuwt de Europese Unie. De onlusten, waarbij ook vredesmilitairen van de NAVO gewond zijn geraakt, zijn "absoluut onacceptabel", zegt buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet een "heel gevaarlijke situatie" ontstaan.

7 uur geleden