Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De inflatie in Frankrijk is in november tegen de verwachtingen in op recordhoogte blijven steken. Het leven in het land was vorige maand volgens de Europese meetmethode 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, maakte het Franse statistiekbureau bekend. Dat is onveranderd vergeleken met oktober.

Economen gingen er in doorsnee juist van uit dat de inflatie in november in de tweede economie van de eurozone iets lager zou uitpakken. Dat was in Duitsland, Spanje en België ook het geval, zo werd een dag eerder bekend.

Woensdag werd ook bekend dat het dagelijks leven in de eurozone deze maand 10 procent duurder is geworden. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is dit cijfer belangrijk voor het verdere beleid om de torenhoge inflatie in Europa te beteugelen.

Oorzaken geldontwaarding

De Franse rapportage over de geldontwaarding toonde een versnelling van de prijsstijgingen voor voedsel en goederen, terwijl de energiekosten voor huishoudens juist afnamen. De consumentenprijzen stegen in november op jaarbasis volgens de Franse meetmethode met 6,2 procent, onveranderd ten opzichte van oktober. "Maar het heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. De inflatiedruk zal in 2023 waarschijnlijk verder toenemen", schrijven economen van ING in een rapport.

De consumentenbestedingen in Frankrijk daalde vorige maand met 2,8 procent, veel sterker dan verwacht. Het ging om de sterkste daling op maandbasis sinds april vorig jaar. De Fransen bezuinigden vooral op energiekosten.

Meer uit Financieel

Bitcoin voor het eerst sinds november 2021 boven 60.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De waarde van de bitcoin is woensdagmiddag voor het eerst sinds november 2021 gestegen tot boven de 60.000 dollar. De koers van de bitcoin gaat omhoog omdat de vraag naar de cryptomunt sterk is gestegen onder beleggers in beursgenoteerde bitcoin-fondsen. Daardoor is de munt toegankelijker geworden voor een grote groep beleggers.

8 minuten geleden
Rockwool Roermond dringt CO2 uitstoot met meer dan de helft terug

ROERMOND (ANP) - Steenwolfabriek Rockwool in Roermond wil de CO2-uitstoot met meer dan de helft terugdringen. De maker van isolatiemateriaal gaat daartoe twee productielijnen in het smeltproces elektrificeren.

25 minuten geleden
EU-landen alsnog tegen wet bestrijden misstanden in productieketen

BRUSSEL (ANP) - De Europese lidstaten zijn onverwacht alsnog tegen EU-afspraken die bedrijven verplicht dat zij hun hele productieketen op termijn vrijwaren van misstanden zoals kinderarbeid of milieuvervuiling. In december waren zowel onderhandelaars van de Europese landen als het Europees Parlement wel akkoord met het voorstel dat bedrijven verplicht om hun productieketen in kaart te brengen en misstanden op te lossen. Bij een stemming onder EU-ambassadeurs, bedoeld om al gemaakte voorlopige afspraken te bekrachtigen, liep het in de laatste fase mis.

29 minuten geleden
Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

1 uur geleden
PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

1 uur geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

2 uur geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

2 uur geleden