Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse Grondwettelijke Raad stemt in met nieuwe coronamaatregelen

Franse Grondwettelijke Raad stemt in met nieuwe coronamaatregelen

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse Grondwettelijke Raad stemt in met de omstreden wet die coronavaccinaties verplicht voor zorgmedewerkers en andere Franse coronamaatregelen aanscherpt. De wet regelt ook het gebruik van de coronapas waarmee bijvoorbeeld restaurantgasten kunnen bewijzen dat ze zijn ingeënt of niet besmet zijn met het virus.

De Grondwettelijke Raad is een rechterlijke toezichthouder die onder meer nagaat of wetten in overeenstemming met de grondwet zijn. Dat is volgens de raad dus het geval met de meeste nieuwe maatregelen, die blijven gelden tot minstens 15 november.

Enkele clausules zijn geschrapt omdat de Raad ze onwettig verklaart. Zo is de verplichte quarantaine voor iedereen die positief test op Covid-19 en de handhaving hiervan uit de wet gehaald. Ook mogen zorgmedewerkers die geen negatieve test kunnen laten zien of een vaccinatie weigeren wel geschorst worden, maar werkgevers mogen ze niet ontslaan.

Veel kritiek

De wet werd op 26 juli goedgekeurd door het Franse parlement en kreeg veel kritiek. Tienduizenden mensen gingen de afgelopen weken de straat op uit protest. Critici menen dat de regels buitensporig zijn.

Vanaf 9 augustus is het verplicht om je 'pass sanitaire' te laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en voor lange afstandsreizen met de trein of het vliegtuig. Met deze pas kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Sinds eind juli wordt de pas al gebruikt voor musea, bioscopen en evenementenlocaties.

Meer uit Buitenland

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

26 minuten geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

GENT (ANP) - Ook een gebouw van de universiteit in het Belgische Gent is bezet door demonstranten tegen de oorlog die Israël voert in de Palestijnse Gazastrook. De ongeveer honderd actievoerende studenten willen onder meer afdwingen dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

1 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

1 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

1 uur geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

1 uur geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

2 uur geleden