Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse ex-president Sarkozy weigert te getuigen

Franse ex-president Sarkozy weigert te getuigen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft geweigerd te getuigen in een proces tegen enkele voormalige naaste medewerkers van hem. Hij noemde de verplichting in strijd met de grondwet, "en totaal buiten proportie." Sarkozy zelf staat niet terecht door de bescherming (immuniteit) die hij als president genoot.

Meerdere adviseurs van Sarkozy en andere betrokkenen staan terecht voor misbruik van enkele miljoenen aan publiek geld voor meerdere opiniepeilingen. De opdrachten van de president werden onderling verdeeld. Vriendjespolitiek, vinden de aanklagers.

Een rechtbank in Parijs had de ex-president (2007-2012) bevolen te getuigen omdat dat "noodzakelijk" was om "de echte waarheid te achterhalen". Sarkozy zei tegen de rechters dat hij van de pers had vernomen dat hij desnoods met politiemacht zou worden gedwongen te komen getuigen. Ook zou hij de rechtbank geen enkele verantwoording schuldig zijn over hoe hij destijds zijn werk organiseerde. Volgens hem druist dat in tegen de grondwet.

De 66-jarige Sarkozy was in andere strafzaken eerder dit jaar veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik. Hij kreeg in maart een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk, en in september nog een jaar. Hij is in beroep gegaan.

Meer uit Buitenland

Ierse en Noorse media: woensdag erkenning Palestijnse staat

DUBLIN/OSLO (ANP/AFP) - Ierland en Noorwegen zullen woensdag officieel de Palestijnse staat erkennen, melden Ierse en Noorse media. De Ierse premier Simon Harris houdt om 09.00 uur een persconferentie waarin hij die aankondiging zou doen.

8 minuten geleden
Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

1 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

8 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

9 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

10 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

14 uur geleden