Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse ex-president Sarkozy opnieuw voor de rechter

Franse ex-president Sarkozy opnieuw voor de rechter

PARIJS (ANP) - In Parijs begint donderdag een nieuw proces tegen de voormalige president Nicolas Sarkozy. Hij staat samen met anderen terecht vanwege de zogeheten Bygmalion-affaire. Hij zou in 2012 zo'n 20 miljoen euro meer hebben uitgegeven aan zijn verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan. Sarkozy kreeg eerder deze maand als eerste Franse oud-president al een celstraf opgelegd vanwege een corruptiezaak.

Het proces had eigenlijk in maart moeten beginnen, maar werd uitgesteld tot 20 mei wegens gezondheidsproblemen van een van de beklaagden. Momenteel is ook een betrokken advocaat ziek. Het proces duurt naar verwachting tot en met 22 juni als het niet opnieuw wordt uitgesteld. Indien schuldig aan de illegale financiering riskeert Sarkozy tot een jaar celstraf en 3750 euro boete.

Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen en zijn campagneteam en medewerkers smeten in de eerste maanden van 2012 met geld om hem herkozen te krijgen. Om de omvang te verdoezelen zouden ze met rekeningen hebben gesjoemeld. Daardoor zouden ze niet in de administratie van de verkiezingscampagne opgedoken zijn, maar werden afgewenteld op Sarkozy's partij, de UMP. De dure verkiezingsbijeenkomsten werden door een consultancybedrijf georganiseerd (Event & Cie.) wat een dochteronderneming van de firma Bygmalion is.

In totaal veertien mensen zijn aangeklaagd omdat ze hierbij betrokken waren. Sarkozy zegt hier niets over geweten te hebben en komt naar eigen zeggen alleen naar zittingen die hem persoonlijk aangaan. Een van de voornaamste betrokken onderzoeksrechters die aan de wieg van dit proces stonden, Renaud Van Ruymbeke, heeft zich eerder teruggetrokken en toen gezegd dat er onvoldoende bewijs is om een proces tegen de voormalige president te beginnen. Sarkozy verloor de stembusgang van 2012.

Meer uit Buitenland

Iraanse marine begeleidt Iraanse handelsschepen naar Rode Zee

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse marine begeleidt Iraanse handelsschepen naar de Rode Zee. Commandant Shahram Irani heeft dat bekendgemaakt, bericht persbureau Tasnim. De stap komt nu Iran rekening houdt met een mogelijke vergeldingsactie van Israël.

26 minuten geleden
Omstreden conservatieve bijeenkomst in Brussel gaat toch door

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De tweede en laatste dag van een bijeenkomst van rechtse politici in Brussel mag alsnog doorgaan. Dinsdag zei de burgemeester dat de bijeenkomst verboden werd en greep de politie in, maar de Belgische Raad van State oordeelde dat daar te weinig reden voor was.

1 uur geleden
Vliegverkeer Dubai ontregeld door noodweer, minstens één dode

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het vliegverkeer naar Dubai is nog steeds ernstig ontregeld door de hevige regenval van dinsdag. Vluchten moeten worden geschrapt of omgeleid. De luchthaven raadt reizigers af te vliegen, tenzij het "absoluut noodzakelijk" is. De stortregens hebben tot dusver aan ten minste één persoon het leven gekost.

2 uur geleden
Veiligheidsraad stemt donderdag over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over de aanvraag van de Palestijnen om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AFP op basis van diplomatieke bronnen.

5 uur geleden
Roerig buitenland overschaduwt opnieuw 'economische' EU-top

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen buigen zich op een EU-top in Brussel over de versterking van de concurrentiepositie van Europa. Maar ze ontkomen er niet aan om ook opnieuw buitenlandse brandhaarden te bespreken.

6 uur geleden
VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

9 uur geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

12 uur geleden