Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse ex-president Sarkozy ontkent dat hij rechter wilde omkopen

Franse ex-president Sarkozy ontkent dat hij rechter wilde omkopen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse ex-president Nicolas Sarkozy zei maandag dat hij "nooit de minste vorm van corruptie heeft gepleegd" en beloofde om "tot het uiterste" te gaan om zijn naam te zuiveren in een historisch proces voor de rechtbank in Parijs.

De 65-jarige rechtse politicus, die Frankrijk leidde van 2007 tot 2012, is het eerste moderne staatshoofd van het land dat zich fysiek voor een rechtbank moet verantwoorden.

Slechts één andere Franse president, Jacques Chirac, de politieke mentor van Sarkozy, moest voor de rechter verschijnen nadat hij zijn ambt had neergelegd. Maar hij hoefde zijn corruptieproces in 2011 niet bij te wonen vanwege een slechte gezondheid. Chirac kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

Informatie

In een van de verschillende zaken tegen hem wordt Sarkozy beschuldigd van het omkopen van een rechter met het vooruitzicht van een mooi baantje in Monaco in ruil voor informatie over een onderzoek naar de financiën van zijn campagne. Hij kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal tien jaar en een boete van 1 miljoen euro als hij veroordeeld wordt voor corruptie.

Sarkozy verdedigde zich maandag voor het eerst zelf voor de rechtbank en zei dat hij rekende op het vooruitzicht van een eerlijk proces, nadat hij "zes jaar door de modder is gesleept".

Waarheid

"Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?" vroeg Sarkozy, die een donker pak droeg en een chirurgisch masker onder zijn neus had. Hij benadrukte "helemaal voor de waarheid te gaan".

Aanklagers zeiden dat hij en zijn advocaat Thierry Herzog rechter Gilbert Azibert probeerden om te kopen in ruil voor informatie over een onderzoek naar beweerde illegale betalingen die Sarkozy had ontvangen tijdens zijn presidentiële campagne van 2007. Dat geld zou afkomstig zijn van de overleden erfgename Liliane Bettencourt van het L'Oréal-imperium.

Afgeluisterde telefoongesprekken

De zaak is gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken tussen Herzog en Sarkozy, wat de voormalige president in zijn toespraak voor de rechtbank verwierp. In de Bettencourt-affaire werd Sarkozy inmiddels vrijgesproken, maar nog steeds wordt hij achtervolgd door een reeks andere beschuldigingen.

Zo zou hij miljoenen euro's aan financiering hebben ontvangen van de Libische dictator Moammar Kaddafi voor zijn verkiezingscampagne in 2007 en wordt hij beschuldigd van frauduleuze te hoge uitgaven bij zijn herverkiezingscampagne in 2012.

Het proces tegen Sarkozy gaat deze week verder.

Meer uit Buitenland

Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

1 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

1 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

1 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

1 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

2 uur geleden
Taliban kondigt twee executies aan in Afghaans voetbalstadion

GHAZNI (ANP/AFP) - In een voetbalstadion in de Afghaanse provincie Ghazni worden volgens de autoriteiten deze donderdag twee mensen geëxecuteerd. Waarvoor ze bestraft worden, is niet bekendgemaakt. De executies zijn de derde en vierde sinds de Taliban in augustus 2021 weer aan de macht kwamen.

2 uur geleden
VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

4 uur geleden