Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse economie toont sterk herstel in derde kwartaal

Franse economie toont sterk herstel in derde kwartaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie heeft in het derde kwartaal een sterk herstel doorgemaakt. Economen hadden in doorsnee niet op zo'n krachtige opleving gerekend. Toch blijven veel kenners pessimistisch aangezien nieuwe lockdownmaatregelen inmiddels weer voor nieuwe economische problemen zorgen.

Vergeleken met het tweede kwartaal veerde de economie in de maanden juli, augustus en september met 18,2 procent op, zo komt naar voren uit voorlopige cijfers van het Franse statistiekbureau. Een periode eerder zakte de economie onder druk van de eerste lockdown nog met een herziene 13,7 procent in. Economen hadden voor het derde kwartaal eigenlijk op een plus van 15 procent gerekend.

Het herstel was afgelopen kwartaal overigens niet zo sterk dat de Franse economie ook al boven zijn niveau van een jaar eerder uitsteeg. Het bruto binnenlands product (bbp) was nog altijd 4,3 procent kleiner dan een jaar eerder. Kenners hadden op jaarbasis eigenlijk op een krimp van 7,3 procent gerekend.

In Spanje is sprake van een vergelijkbaar beeld. Ook hier trok de economie veel sterker aan dan verwacht, met een plus van 16,7 procent op kwartaalbasis. Vergeleken met een jaar eerder ging de Spaanse economie evenwel 8,7 procent achteruit. Later op de dag komen er ook nog nieuwe cijfers naar buiten over de Duitse en de Italiaanse economie en de economie van de eurozone als geheel.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

KHN roept op niet dwars te doen na oproep opening horeca

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan verschillende horecaondernemers ligt dan worden de deuren van de cafés en restaurants op 17 januari weer geopend, als de overheid niet snel met steun over de brug komt. Een aantal leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam met het ultimatum richting het kabinet. KHN-voorzitter Robèr Willemsen weet van het bericht, maar stelt tevens dat de vereniging nooit zal oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

2 uur geleden
FNV: Black Friday in crisistijd bizar

AMSTERDAM (ANP) - Dat veel winkelbedrijven besloten hebben om koopjesfestijn Black Friday zo uitbundig mogelijk te vieren, kan niet op de goedkeuring van FNV rekenen. Volgens de vakbond doen grote winkelketens daarmee vooral de gezondheid van de winkelmedewerkers in de uitverkoop.

4 uur geleden
Koopjesgekte in winkelstraat VS valt wat tegen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De koopjesgekte in de winkelstraat tijdens Black Friday in de Verenigde Staten valt ietwat tegen. Marktkenners spreken gekscherend van Blasé Friday, omdat de verwachte drukte uitblijft. Koopjesjagers ruilen door de coronapandemie de winkelstraat nog vaker in voor online shoppen. Onder meer in New York staan geen grote rijen voor de winkels, zoals normaal wel het geval is.

4 uur geleden
Wall Street sluit Black Friday licht positief

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de verkorte sessie op Black Friday met kleine winsten gesloten. Het optimisme over het economische herstel volgend jaar kreeg de overhand, ondanks de slepende problemen door het almaar toenemend aantal coronabesmettingen. De handel in New York was dun omdat veel beleggers ook de dag na Thanksgiving Day, toen de beurzen dicht bleven, een vrije dag nemen.

5 uur geleden
Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers leken het rustig aan te doen na de sterke opmars in de afgelopen weken. In Amsterdam was Air France-KLM een opvallende winnaar.

6 uur geleden
UWV ontvangt 30.000 aanvragen voor derde NOW-steunpakket

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 30.000 werkgevers hebben de afgelopen twee weken een aanvraag ingediend voor het derde NOW-steunpakket. Daarvan zijn bijna 21.000 aanvragen inmiddels gehonoreerd, meldt uitkeringsinstantie UWV. Die werkgevers hebben samen bijna 380.000 werknemers in dienst. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

8 uur geleden
Wall Street begint Black Friday met kleine winsten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de verkorte sessie op Black Friday met kleine winsten aangevangen. Beleggers lijken het rustig aan te doen na de opmars de laatste dagen veroorzaakt door vaccinhoop. Evengoed is de stemming ook wel wat bedrukt door de vrees voor de economische gevolgen van lockdowns op de korte termijn. De handel is dun omdat veel beleggers ook de dag na Thanksgiving, toen de beurzen dicht bleven, een vrije dag nemen

8 uur geleden