Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse economie groeit weer na krimp in eerste kwartaal

Franse economie groeit weer na krimp in eerste kwartaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.

Een voorlopige raming van het Franse statistiekbureau gaat uit van 0,9 procent groei ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee ging het economisch zelfs iets beter dan economen in doorsnee hadden voorzien. In het eerste kwartaal was als gevolg van strenge coronamaatregelen nog sprake van 0,1 procent krimp.

Ook afgelopen kwartaal was Frankrijk nog niet vrij van de coronabeperkingen. In april werd het beleid zelfs weer strenger om een ​​opleving van de besmettingsaantallen tegen te gaan en de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Maar de economische impact hiervan bleef over de gehele linie beperkt. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar, toen de economie grote klappen kreeg door de uitbraak van het coronavirus, was sprake van bijna 19 procent groei.

Vrijdag komen meer grote Europese landen met cijfers over de economische groei. In Spanje ging de economie afgelopen kwartaal ook weer vooruit, na een krimp in het eerste kwartaal. Bij de zuiderbuur van Frankrijk ging het om een plus van 2,8 procent, wat eveneens beter is dan kenners hadden verwacht. In het eerste kwartaal kromp de Spaanse economie nog met 0,4 procent.

Meer uit Financieel

Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

42 minuten geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

1 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

1 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

1 uur geleden
Eigenaar Blokker denkt aan verkoop winkelketen

AMSTERDAM (ANP) - Mirage Retail Group, de eigenaar van onder meer Blokker, wil de winkelketen mogelijk verkopen. "We zijn inderdaad actief bezig met de herfinanciering van Blokker. We houden hierbij alle opties open, waaronder dus ook verkoop", bevestigt hij na berichtgeving in het FD.

1 uur geleden
Prijsstijging helpt bedrijf achter KitKat en Maggi aan meer winst

VEVEY (ANP) - Nestlé, het bedrijf achter merken als KitKat, Maggi en Nescafé, is vorig jaar winstgevender geworden ondanks de sterk gestegen kosten voor bijvoorbeeld verpakkingen en grondstoffen. Dat kwam onder andere doordat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern de prijzen verder heeft verhoogd.

1 uur geleden
Chiptoeleverancier Besi ziet weer minder orders door minder vraag

DUIVEN (ANP) - Toeleverancier van de chipindustrie Besi heeft vorig jaar minder nieuwe orders ontvangen en opnieuw lagere resultaten behaald dan in het jaar daarvoor. Het bedrijf uit het Gelderse Duiven merkt dat de vraag naar toepassingen in computers flink minder is geworden bij onder meer Aziatische klanten. Ook vanuit de auto-industrie is minder behoefte aan de toepassingen van het bedrijf.

1 uur geleden