Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse economie groeide harder dan verwacht

Franse economie groeide harder dan verwacht

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan verwacht. Het versoepelen van de meeste coronamaatregelen leidde ertoe dat consumenten weer meer gingen uitgeven en dat gaf de economie een zetje, meldt het Franse statistiekbureau INSEE. Ook de export nam flink toe.

Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) van Frankrijk met 3 procent. Economen hadden in doorsnee op een toename met 2,2 procent gerekend. Ook de economische groei voor het tweede kwartaal werd iets naar boven bijgesteld. Die kwam uit op 1,3 procent in plaats van 1,1 procent.

Volgens INSEE is de Franse economie nu bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Het statistiekbureau voorspelde eerder al dat het bbp dit jaar met 6,25 procent zal groeien. De vooruitzichten zijn momenteel minder gunstig.

Door de oplopende inflatie kopen consumenten weer minder. De geldontwaarding kwam deze maand uit op 2,6 procent op jaarbasis volgens een eerste raming van het statistiekbureau. Tegelijkertijd hebben bedrijven last van problemen met de levering van goederen. Dat leidt er nog altijd toe dat fabrieken niet op hun volledige capaciteit kunnen produceren. Ook de hoge energieprijzen zitten sommige bedrijven dwars.

Meer uit Financieel

Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

2 minuten geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

31 minuten geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

1 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

2 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

2 uur geleden
Moederbedrijf Booking.com onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Booking Holdings, het moederbedrijf van Booking.com, ging vrijdag onderuit op aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op resultaten van het internetbedrijf voor hotelboekingen. Ook werd bekend dat de Spaanse concurrentiewaakhond CNMC aan Booking een boete wil geven van circa 490 miljoen euro voor misbruik van zijn dominantie in de markt. Booking.com wil zich tegen de straf verzetten.

2 uur geleden
Nederland kan import Russisch gas niet staken door contract

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse regering kan de belofte om een einde te maken aan de invoer van gas uit Rusland niet waarmaken. Een langetermijncontract voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) tussen het Franse energieconcern TotalEnergies en een Russische leverancier vormt een obstakel om de import van de brandstof volledig te staken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

4 uur geleden