Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse documentaire wint Gouden Beer op filmfestival Berlijn

Franse documentaire wint Gouden Beer op filmfestival Berlijn

BERLIJN (ANP) - De documentaire Sur l'Adamant heeft de belangrijkste prijs in de wacht gesleept op het filmfestival van Berlijn. De film van de Franse regisseur Nicolas Philibert won de Gouden Beer, de prijs voor de beste film. Die gaat over een boot in Parijs waar patiënten met psychische problemen worden opgevangen.

"Ik heb geprobeerd het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien", zei Philibert, nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. "Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn op zijn minst te erkennen wat ons verbindt."

De prijs voor beste acteerprestatie ging dit jaar naar een kind van acht. Sofía Otero kreeg een Zilveren Beer voor haar hoofdrol in de film 20.000 especies de abejas. Volgens het filmfestival is Otero de jongste winnares in de geschiedenis van de Berlinale.

Een andere belangrijke prijs ging naar de Franse filmmaker Philippe Garrel. Hij kreeg de prijs voor beste regie in Le grand chariot. Zilveren Beren waren er ook voor Thea Ehre (beste bijrol) en voor Angela Schanelec, die volgens de jury voor de rolprent Music het beste scenario afleverde.

Actrice Kristen Stewart was dit jaar de juryvoorzitter van het festival van Berlijn. De 73e editie eindigt zondag.

Meer uit Buitenland

Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

13 minuten geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

1 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

3 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

6 uur geleden
Rusland: 'deep state' VS verborg Bidens mentale gesteldheid

MOSKOU (ANP) - Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van de Amerikaanse president Joe Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en de Oekraïense Volodymyr Zelensky verwarde met de Russische Vladimir Poetin. De Amerikaanse "deep state" en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

8 uur geleden
Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

10 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

12 uur geleden