Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse burgemeesters roepen op tot betoging tegen geweld

Franse burgemeesters roepen op tot betoging tegen geweld

PARIJS (ANP/AFP) - Franse burgemeesters hebben burgers opgeroepen maandag op het middaguur voor gemeentehuizen te demonstreren voor de terugkeer van "'de republikeinse orde" in het land. In de gemeentehuizen zullen om 12.00 uur de sirenes loeien. De oproep is een gevolg van de aanval op een woning van een burgemeester in een zuidelijke voorstad van Parijs, L'Haÿ-les-Rose. In de nacht van zaterdag op zondag probeerden de aanvallers onder meer de woning van de burgemeester, waar diens vrouw en twee kinderen lagen te slapen, in brand te steken. De burgemeester zat op dat moment vanwege de onlusten verschanst in het gemeentehuis.

Op de vlucht voor het vuur en de aanvallers werd de vrouw met vuurwerk beschoten. Ze heeft haar scheenbeen gebroken en een van de twee kinderen raakte ook gewond. De politie is een onderzoek begonnen naar poging tot moord. Volgens de burgemeester, Vincent Jeanbrun, wisten de aanvallers dat er mensen in huis waren.

De aanval heeft het land diep geschokt. De vereniging van burgemeesters heeft gemeld dat sinds de onlusten dinsdag begonnen 150 gemeentehuizen of panden van gemeenten zijn aangevallen, een primeur volgens de vereniging. In totaal zijn naar schatting duizend panden verwoest, 5000 voertuigen in brand gestoken en meer dan 3100 relschoppers opgepakt. De nacht van zondag op maandag was de eerste relatief kalme nacht sinds 28 juni. Er zijn in heel het land ruim 150 arrestaties verricht.

Dood 17-jarige jongen

Aanleiding voor de onlusten was afgelopen dinsdag de dood van een 17-jarige automobilist die bij een verkeerscontrole in de Parijse voorstad Nanterre dodelijk werd getroffen door een politiekogel. De agent wordt verdacht van doodslag. Een actie voor steun aan de agent heeft al 800.000 euro opgeleverd schrijven Franse media.

Het incident in Nanterre leidde tot protesten en vernielingen en er is op grote schaal geplunderd. Doelwit waren onder meer politiebureaus, gemeentehuizen, scholen en het openbaar vervoer. Honderden agenten zijn gewond geraakt. De Franse president Emmanuel Macron spreekt maandag met de burgemeesters van 220 zwaar getroffen gemeenten.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

37 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

3 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

7 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

10 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

12 uur geleden