Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Frans Timmermans niet in voor lijsttrekkerschap PvdA'

'Frans Timmermans niet in voor lijsttrekkerschap PvdA'

BRUSSEL (ANP) - Frans Timmermans is niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Officieel geeft de huidige eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie geen commentaar op het vertrek van partijleider Lodewijk Asscher vanwege de toeslagenaffaire, maar ingewijden in Brussel zeggen dat Timmermans zijn hoge positie in het dagelijks EU-bestuur niet wil opgeven. Dat zou noch in het belang van Nederland, noch voor dat van de PvdA zijn, klinkt het.

Timmermans is bij de commissie verantwoordelijk voor de Green Deal, de afspraak tussen de EU-leiders om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken en om dat te bereiken versneld de CO2-uitstoot terug te dringen in 2030 tot 55 procent ten opzicht van 1990. Zijn kabinetschef is oud-PvdA-leider Diederik Samsom. Daarmee bezit Nederland, en de partij, een ijzersterke positie op klimaatgebied in Brussel die Timmermans niet uit handen wil geven, zeggen betrokkenen.

Ook zijn er geluiden in de partij die vinden dat met twee topvrouwen, op nummer 2 Kamervoorzitter Khadija Arib en op nummer 3 oud-partijvoorzitter en -minister Lilianne Ploumen, het tijd is voor een vrouw aan het PvdA-roer.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
geen persoon met 2 paspoorten. je bent of nederlander of iemand anders.
JoMePi 1 week geleden
ons franske denkt ook dat hij belangrijk is . dat is best grappig
Hinkepink 1 week geleden
2 Kamervoorzitter Khadija Arib Dit lijkt mij een geschikte persoon Ik zal nooit PVDA stemmen ,En Frans Timmermans Dumpen op Antartica Kan hij klimaat god gaan spelen met zeeberen
Wind 1 week geleden
Dat is te min

Meer uit Politiek

Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "in theorie" mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen. Dat zei ze tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen.

2 uur geleden
Kamer woensdag in debat over rellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag in debat over de rellen die Nederland sinds zaterdag in hun greep houden. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders kon op brede steun in het parlement rekenen.

5 uur geleden
Eerste Kamer stemt in eerste lezing voor correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag voor het correctief referendum gestemd. De initiatiefwet van de SP kon op 39 van de 75 stemmen rekenen. Omdat het om een wijziging van de grondwet gaat, moeten beide Kamers er na de verkiezingen opnieuw over stemmen. Dan is een tweederdemeerderheid nodig om het voorstel aan te nemen.

8 uur geleden
Peiling: Ruttes corona-aanpak zorgt voor stevige positie VVD

DEN HAAG (ANP) - Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

2 dagen geleden
Rekenkamer: parlement maakt steeds dezelfde fouten

DEN HAAG (ANP) - "De Tweede Kamer neemt onvoldoende de tijd om wetten en besluiten van tevoren goed te beoordelen. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer. Reflectie achteraf ontbreekt eveneens, behalve als er een parlementair onderzoek wordt gedaan." Dat zegt Arno Visser, president van de Algemene ­Rekenkamer, in een vraaggesprek met Trouw.

3 dagen geleden
Gemeenten hebben zorgen over 'herstelaanpak' toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".

4 dagen geleden
Slob over eindexamens: beeld minder gunstig dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

4 dagen geleden