
Frans schip vuurt saluutschoten af in Amsterdam bij bezoek Macron
AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn dinsdagochtend in een groot deel van de stad kanonschoten te horen. De saluutschoten zijn onderdeel van de welkomstceremonie voor de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte, die een tweedaags bezoek brengen aan Amsterdam.
In totaal gaat het om 42 schoten. De eerste 21 saluutschoten worden om 11.03 uur afgevuurd door het Franse oorlogsschip FS Normandie, dat op het IJ vaart. Daarna volgen er nog eens 21 schoten vanaf het Marineterrein, als antwoord. "Dit duurt bij elkaar vier minuten en zal in een groot deel van de stad te horen zijn. Schrik dus niet", waarschuwt de gemeente.
De politie verwacht dat vanwege de schoten meer meldingen binnen zullen komen. "Zeker nu veel mensen bezorgd zijn over de oorlog in Oekraïne, of zelf een oorlogssituatie hebben meegemaakt. Vlakbij het IJ en Marineterrein, op de kop van het Java-eiland, wonen verschillende vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Het stadsdeel, de gemeentelijke opvang vluchtelingen en het COA proberen hen vooraf te informeren", aldus de gemeente.
Welkomstceremonie
De saluutschoten horen bij de officiële welkomstceremonie voor staatshoofden. De laatste keer was in november, toen de Italiaanse president een bezoek bracht aan de hoofdstad. "Dat een bezoekend staatshoofd een eigen oorlogsschip meeneemt, dat namens dat staatshoofd een saluut aan Nederland brengt, is heel uniek. Dat is recent niet meer gebeurd en zeker niet in Amsterdam." Er wordt geen munitie zoals kogels gebruikt, maar alleen kruit, oftewel 'losse flodders'.
Het afvuren van saluutschoten is een eeuwenoud gebruik met bepaalde protocollen. Zo zit er een precies aantal seconden tussen de schoten en verschilt het wie hoeveel schoten 'krijgt'. Zo krijgt een buitenlands staatshoofd dat Nederland bezoekt 21 schoten, en onze koning krijgt er 21 terug. De meeste saluutschoten worden afgevuurd bij de geboorte van een erfprins of -prinses, namelijk 105 schoten, aldus de gemeente.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
21 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
36 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
49 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden