Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

De bedoeling van de wet was om de asielprocedure te versnellen en ongedocumenteerden sneller toe te staan om te werken in Frankrijk. Tegelijkertijd zouden migranten sneller kunnen worden uitgezet als ze gevaarlijk worden geacht en kunnen migranten moeilijker hun gezinnen naar Frankrijk halen.

Zowel links als rechts had kritiek op de wet. Sommigen vonden dat de wet te streng was, anderen wilden juist veel hardere maatregelen nemen om de asielinstroom te beperken. De radicaal-rechtse Marine Le Pen is blij dat het voorstel is weggestemd en zegt dat de Fransen nu worden beschermd voor een "migratiegolf". De links-radicale Jean-Luc Mélenchon riep Darmanin op om op te stappen na het klappen van de wet. Macron wil daar niets van weten en vraagt zijn minister met nieuwe ideeën te komen om de obstakels voor de wet te overwinnen.

De wet moet nu worden aangepast om toch aangenomen te worden, maar er wordt in Franse media ook al gespeculeerd dat de regering dat niet zal doen. Macron kan via een artikel in de grondwet het parlement omzeilen, zoals hij ook deed om de omstreden pensioenwet aangenomen te krijgen. Dat is een weinig populaire maatregel en daarom is het de vraag of Macron die weer zou willen gebruiken. Het parlement zou dan namelijk met een motie van wantrouwen kunnen komen.

Meer uit Buitenland

Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

1 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

1 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

2 uur geleden
Prins William plots weg bij herdenkingsdienst koning Constantijn

LONDEN (ANP) - Prins William moest dinsdagochtend plotseling vertrekken van de herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Volgens Britse media moest hij weg om "persoonlijke redenen".

2 uur geleden
Kremlin: NAVO-troepen in Oekraïne betekent conflict met NAVO

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een conflict tussen Rusland en de NAVO wordt onvermijdelijk als Europese NAVO-landen besluiten troepen naar Oekraïne te sturen. Met die waarschuwing reageerde het Kremlin dinsdag op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron.

2 uur geleden
Qatar: nog geen doorbraak in overleg over bestand Israël en Hamas

DOHA (ANP/RTR) - Bemiddelaar Qatar zegt dat nog geen doorbraak is te melden in het overleg over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat wilde niet reageren op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat er komende maandag een akkoord ligt.

2 uur geleden
Zuid-Korea geeft verpleegkundigen grotere rol om artsenstaking

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Zuid-Korea zorgt een massale uittocht van artsen voor chaos in de zorg. De autoriteiten hebben verpleegkundigen daarom nieuwe bevoegdheden gegeven. Ze mogen procedures gaan uitvoeren die voorheen waren voorbehouden aan artsen.

3 uur geleden