Frans parlement neemt motie van wantrouwen aan tegen Barnier
PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. 331 van de 574 parlementariƫrs stemden voor de motie. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president.
In het parlement waren twee moties van wantrouwen aangekondigd tegen Barnier. Vooraf was de verwachting dat de motie van Marine Le Pens Rassemblement National (RN) het niet zou halen. De andere, ingediend door de linkse partijen, leek wel al op een meerderheid te kunnen rekenen. Die motie kreeg uiteindelijk genoeg steun, waardoor de motie van RN niet in stemming wordt gebracht.
Barnier raakte in de politieke problemen door de begroting voor sociale zekerheid. Het lukte hem niet om genoeg steun te vergaren in het parlement, waarna hij een speciaal artikel van de grondwet erbij haalde waarmee het parlement gepasseerd werd. Die route betekende wel dat het parlement een vertrouwensstemming moest houden, die hij nu dus heeft verloren.
Begrotingstekort
Voorafgaand aan de stemming waarschuwde Barnier dat er een dringend begrotingstekort ligt, en dat dat niet is opgelost als hij zou worden weggestuurd.
De crisis rond Barnier heeft ook gevolgen voor de positie van president Emmanuel Macron. Hij stelde Barnier begin september aan nadat er in juni en juli tussentijdse parlementsverkiezingen waren gehouden. Bij die verkiezingen ontstonden drie ongeveer even grote politieke kampen: een links blok, een rechts blok en een Macron-gezind blok. Dat laatste heeft dus geen meerderheid.
Ontslag
Het besluit van Macron uit september leidde tot irritatie bij de andere blokken in het parlement. Vooral het linkse blok voelde zich gepasseerd bij de selectie van een premier. De president is momenteel volgens opiniepeilingen erg impopulair in Frankrijk.
Volgens de Franse grondwet moet de premier bij een aangenomen motie van wantrouwen het ontslag indienen van zijn kabinet. Het is dan aan Macron om een nieuwe minister-president aan te wijzen. Daar kan wel enige tijd overheen gaan: vorige keer ruim anderhalve maand.
Macron
Het is ook mogelijk dat Macron zelf zal terugtreden, al lijkt dat onwaarschijnlijk. Hij zou zelfs het parlement kunnen ontbinden waarna er weer nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden.
Meer uit Buitenland
NAIROBI (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Nairobi heeft laten weten dat het onderzoek naar de moord in 2019 op de Nederlander Tob Cohen (69) is afgerond en dat diens echtgenote op basis van "overweldigend en overtuigend bewijs" van de moord wordt beschuldigd. Hoofdaanklager Renson Ingonga is naar eigen zeggen met nieuwe bewijzen gekomen, melden Keniaanse media. De vrouw is donderdag gearresteerd.
9 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De nieuwe regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen al 538 criminele illegale immigranten opgepakt. Honderden van hen zijn volgens een woordvoerster het land uitgezet. Het stoppen van illegale immigratie naar de VS en het uitzetten van mensen zonder verblijfsstatus is een prioriteit van Trump.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP) - Instagram en Facebook hebben volgens The New York Times recent posts van aanbieders van abortuspillen geblurd, geblokkeerd of verwijderd. Instagram schortte ook de accounts van verschillende aanbieders van abortuspillen op en hield de aanbieders verborgen voor weergave in zoekresultaten en aanbevelingen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat hij er niet zeker van was of de Verenigde Staten iets aan de NAVO zouden moeten uitgeven. Hij vertelde verslaggevers dat de VS de NAVO-leden beschermen, maar dat zij "ons niet beschermen".
5 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexicaanse troepen hebben donderdag noodopvangcentra opgezet nabij de grens met de Verenigde Staten voor de mensen die de Amerikaanse president Donald Trump dreigt uit te zetten. De Mexicaanse regering wil negen opvangcentra openen voor haar burgers en nog eens drie voor gedeporteerde buitenlanders. Ze vermeldt niet wat de totale capaciteit van de opvangcentra is.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan 23 anti-abortusactivisten. De demonstranten zouden volgens het Witte Huis zijn vervolgd onder de regering van voorganger Joe Biden.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De 29-jarige Pakistaan Zaheer Mahmood is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor een mesaanval bij de voormalige redactie van Charlie Hebdo in 2020. Hij probeerde op de stoep van het gebouw in Parijs twee mensen te doden met een hakmes. De aanval hield verband met de aanslag op het satirische tijdschrift waarbij in 2015 twaalf doden vielen.
14 uur geleden