
Frans parlement neemt motie van wantrouwen aan tegen Barnier
PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. 331 van de 574 parlementariërs stemden voor de motie. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president.
In het parlement waren twee moties van wantrouwen aangekondigd tegen Barnier. Vooraf was de verwachting dat de motie van Marine Le Pens Rassemblement National (RN) het niet zou halen. De andere, ingediend door de linkse partijen, leek wel al op een meerderheid te kunnen rekenen. Die motie kreeg uiteindelijk genoeg steun, waardoor de motie van RN niet in stemming wordt gebracht.
Barnier raakte in de politieke problemen door de begroting voor sociale zekerheid. Het lukte hem niet om genoeg steun te vergaren in het parlement, waarna hij een speciaal artikel van de grondwet erbij haalde waarmee het parlement gepasseerd werd. Die route betekende wel dat het parlement een vertrouwensstemming moest houden, die hij nu dus heeft verloren.
Begrotingstekort
Voorafgaand aan de stemming waarschuwde Barnier dat er een dringend begrotingstekort ligt, en dat dat niet is opgelost als hij zou worden weggestuurd.
De crisis rond Barnier heeft ook gevolgen voor de positie van president Emmanuel Macron. Hij stelde Barnier begin september aan nadat er in juni en juli tussentijdse parlementsverkiezingen waren gehouden. Bij die verkiezingen ontstonden drie ongeveer even grote politieke kampen: een links blok, een rechts blok en een Macron-gezind blok. Dat laatste heeft dus geen meerderheid.
Ontslag
Het besluit van Macron uit september leidde tot irritatie bij de andere blokken in het parlement. Vooral het linkse blok voelde zich gepasseerd bij de selectie van een premier. De president is momenteel volgens opiniepeilingen erg impopulair in Frankrijk.
Volgens de Franse grondwet moet de premier bij een aangenomen motie van wantrouwen het ontslag indienen van zijn kabinet. Het is dan aan Macron om een nieuwe minister-president aan te wijzen. Daar kan wel enige tijd overheen gaan: vorige keer ruim anderhalve maand.
Macron
Het is ook mogelijk dat Macron zelf zal terugtreden, al lijkt dat onwaarschijnlijk. Hij zou zelfs het parlement kunnen ontbinden waarna er weer nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden.
Meer uit Buitenland
TIRANA (ANP) - Voorzitter van de EU-leiders António Costa sluit niet uit dat Albanië voor 2030 kan toetreden tot de Europese Unie, zei hij donderdag tijdens een persconferentie met de Albanese premier Edi Rama. "Als Albanië in hetzelfde tempo blijft leveren, is dat heel goed mogelijk. Maar het hangt ervan af of Albanië op dezelfde weg doorgaat of niet."
26 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Het geduld van EU-defensiechefs raakt op. De politiek moet niet langer praten over een eventuele missie in Oekraïne of investeringen in defensie, maar besluiten nemen. Dat was de boodschap van de defensiechefs na afloop van een bijeenkomst in Brussel.
1 uur geledenANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky stuurt een delegatie naar Istanbul voor directe gesprekken met Rusland. Eerder wilde de president nog persoonlijk gaan, maar omdat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin niet komt opdagen, ziet Zelensky daar ook vanaf.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft fors meer mensen geweigerd aan de grens nadat de controles daar waren opgevoerd. Het ging in de afgelopen zeven dagen om 739 mensen die het land wilden binnenkomen, meldt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Alexander Dobrindt. Dat waren er een week eerder nog 511.
4 uur geledenABU DHABI (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan het laatste onderdeel van de eerste grote internationale reis van zijn tweede ambtsperiode. Hij landde na bezoeken aan Saudi-Arabië en Qatar donderdagmiddag in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.
5 uur geledenBOEDAPEST (ANP/RTR/DPA) - Een nieuw wetsvoorstel van de Fidesz-partij in Hongarije is bedoeld om media, denktanks en mensenrechtenorganisaties het zwijgen op te leggen, vinden 62 organisaties die donderdag een open brief hebben gedeeld. Ze vinden het wetsvoorstel van de partij van premier Viktor Orbán een "autoritaire poging om aan de macht te blijven".
5 uur geledenANTALYA (ANP) - De NAVO "houdt nauw contact met Estland" over een incident met een Russisch gevechtsvliegtuig dat het Estse luchtruim zou hebben geschonden. Ze zorgen ervoor dat ze weten wat er precies is gebeurd, verzekert NAVO-topman Mark Rutte.
5 uur geleden