Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frans onderzoek: duizenden overleden door verkeerd coronamedicijn

Frans onderzoek: duizenden overleden door verkeerd coronamedicijn

LYON (ANP) - Ernstig zieke coronapatiënten die aan het begin van de pandemie hydroxychloroquine kregen voorgeschreven, hadden volgens een Franse overzichtsstudie een 11 procent hogere kans om te overlijden dan mensen die het middel niet kregen. Daaruit volgt dat duizenden mensen destijds zijn overleden aan de bijwerkingen van het medicijn, dat al decennia op de markt was en uiteindelijk niet geschikt bleek om coronapatiënten mee te behandelen.

Hydroxychloroquine (HCQ) leek korte tijd veelbelovend, totdat uit onderzoeken het tegendeel bleek. Ook nadat wetenschappers al ernstige twijfels hadden gekregen, werd het nog aangeprezen door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die zichzelf ermee liet behandelen toen hij het coronavirus had opgelopen.

HCQ werd decennia geleden op de markt gebracht om ziekten als malaria en reumatische artritis te behandelen. Dat het middel waarschijnlijk meer kwaad dan goed deed bij opgenomen coronapatiënten, werd in de loop van 2020 steeds duidelijker. Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Lyon hebben nu op basis van 44 onderzoeken uit zes landen, waaronder Frankrijk, de VS en Turkije, berekend hoeveel toch al ernstig zieke mensen door toedoen van het verkeerde medicijn zijn overleden.

Duidelijke les

Ze komen alleen al in de onderzochte landen uit op zeker 16.990 sterfgevallen in ziekenhuizen. Nederland zit daar niet bij. Als de 11 procent ook hier van toepassing was, zou het ruwweg gaan om zo'n 200 sterfgevallen, rekent microbioloog Marc Bonten (Universiteit Utrecht) voor in de Volkskrant. Buiten de ziekenhuizen is geen onderzoek gedaan.

Het medicijn kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken, vooral bij ouderen soms met verstrekkende gevolgen. De onderzoekers geven toe dat hun onderzoek beperkt is, maar er valt volgens hen wel een duidelijke les uit te leren voor een eventuele volgende pandemie: het onderzoek "illustreert het gevaar" van het inzetten van bestaande medicijnen op basis van weinig bewijs, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biomedicine & Pharmacotherapy.

Meer uit Gezond

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

15 minuten geleden
Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

21 minuten geleden
Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

3 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden