
Frans modehuis Hermès boekt recordverkopen in 2023
PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Franse modehuis Hermès, bekend van de Birkin- en Kelly-handtassen, had vorig jaar geen last van de hoge inflatie en de vertragende wereldeconomie. Rijke shoppers in de Verenigde Staten, Azië en Europa kochten juist meer dure tassen van het luxeconcern. Hermès zag de verkopen en de winst daardoor stijgen tot recordniveaus in 2023.
Ondanks een afnemende vraag naar luxeproducten, die volgde op de sterke opleving kort na de pandemie, weet Hermès nog steeds rijke klanten te trekken voor zijn vaak moeilijk verkrijgbare handtassen en dure zijden sjaals. Dankzij de klassieke ontwerpen en het zorgvuldige beheer van de productie en voorraden, waardoor de exclusiviteit van het merk behouden blijft, doet Hermès het vaak ook beter dan zijn rivalen wanneer de economische omstandigheden verslechteren.
Het bedrijf zag de jaaromzet toenemen tot 13,4 miljard euro, 16 procent meer dan een jaar eerder. De winst steeg met 28 procent tot 4,3 miljard euro. Alle medewerkers van het bedrijf krijgen een bonus van 4000 euro om ze te belonen voor de sterke wereldwijde groei. Ook heeft het bedrijf plannen om een speciaal dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 10 euro per aandeel.
Gemengd beeld
De verkopen in Japan stegen met 14,5 procent en met bijna 13 procent in de rest van de Aziatische regio. In China, een belangrijke markt voor luxemerken, opende Hermès daarbij zijn drieëndertigste winkel. Japan en Azië-Pacific waren samen de grootste markt voor het concern, met een totale omzet van 7,5 miljard euro. In Europa steeg de omzet met 19 procent naar 3 miljard euro en in de Verenigde Staten met dik 17 procent tot 2,5 miljard euro.
De resultaten van de grote Europese luxeconcerns lieten het afgelopen kwartaal een gemengd beeld zien. Het Franse LVMH, bekend van merken als Louis Vuitton en Christian Dior, en de Zwitserse Cartier-eigenaar Richemont deden goede zaken. Het Britse Burberry en Gucci-eigenaar Kering deden het daarentegen minder goed.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Een derde van de elektrische rijders overweegt volgend jaar over te stappen naar een brandstofauto zodra belastingvoordelen worden afgebouwd. In 2030, als de fiscale voordelen helemaal wegvallen, zegt bijna 60 procent niet langer elektrisch te willen rijden. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van een gezamenlijk onderzoek met de Vereniging Elektrische Rijders en de Rijksuniversiteit Groningen onder 3500 elektrische rijders.
3 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Vakbond AVV heeft opgeroepen tot een stiptheidsactie bij Transavia. De bond wil onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen. Volgens Transavia kunnen de acties leiden tot enige vertraging. De luchtvaartmaatschappij zegt de situatie in de gaten te houden.
15 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China moet actie ondernemen om de stroom van grondstoffen voor de dodelijke drug fentanyl naar de Verenigde Staten te stoppen voordat er verdere handelsgesprekken kunnen plaatsvinden. Dat heeft de Amerikaanse senator Steve Daines gezegd na gesprekken met de Chinese premier Li Qiang en andere hooggeplaatste bestuurders uit de volksrepubliek.
15 uur geledenLONDEN (ANP) - Autofabrikanten haasten zich om voertuigen en cruciale onderdelen naar de Verenigde Staten te verschepen om de volgende ronde van president Donald Trumps importheffingen voor te zijn. Die tarieven dreigen de toeleveringsketens in de auto-industrie te ontwrichten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
15 uur geledenANKARA (ANP) - Bij de Turkse centrale bank vindt zondag een soort crisisoverleg plaats, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Functionarissen van de centrale bank zouden praten met andere banken over mogelijke verdere onrust op de financiële markten naar aanleiding van de arrestatie van de burgemeester van Istanbul.
17 uur geledenBAGDAD (ANP/RTR) - Irak wil tegen 2029 meer dan 6 miljoen vaten olie per dag kunnen oppompen. Dat heeft de Iraakse overheid zondag aangekondigd. De huidige dagproductie van het land bedraagt ongeveer 4 miljoen vaten. De productiecapaciteit zou dus met meer dan 50 procent moeten groeien.
18 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Britse regering wil 10.000 ambtenarenbanen schrappen. Dat heeft minister van Financiën Rachel Reeves gezegd kort voor het verschijnen van de voorjaarsnota op woensdag, waarin naar verwachting miljarden ponden aan bezuinigingen worden aangekondigd.
19 uur geleden