Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frans EDF herstart voor de winter alle kernreactoren

Frans EDF herstart voor de winter alle kernreactoren

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse staatsbedrijf EDF start al zijn kernreactoren weer op. Momenteel is meer dan de helft van de reactoren (32 van de 56) gesloten vanwege onderhoud of technische problemen. Deze winter moeten ze weer allemaal in gebruik zijn.

De Franse minister van Energie, Agnes Pannier-Runacher, zei na een speciale kabinetsvergadering dat EDF toegezegd heeft dat de reactoren voor het begin van de winter weer operationeel zijn. De Franse president Emmanuel Macron riep de ministers bij elkaar om over de situatie op de energiemarkt te praten. Daarbij is ook gesproken over stappen om het verbruik te verminderen. Ook zijn noodplannen besproken mocht het land met tekorten te maken krijgen.

De Franse elektriciteitsprijzen zijn tot historische hoogten gestegen na de Russische inval in Oekraïne en de sancties tegen Moskou. Op de markt leeft de vrees dat Frankrijk, ooit Europa's grootste exporteur van elektriciteit, deze winter misschien niet genoeg kernenergie zal produceren om andere landen in Europa te helpen met de zoektocht naar alternatieven voor Russisch gas. Mogelijk moet Frankrijk zelfs rantsoeneren om aan zijn eigen behoeften te voldoen.

Pannier-Runacher zei dat de Franse gasopslagplaatsen momenteel voor 92 procent gevuld zijn. Wel zijn de Russische gasleveringen momenteel op een dieptepunt, maar nog niet volledig gestopt. De energiesituatie is ernstig, maar we nemen alle mogelijke maatregelen om de winter door te komen", zei ze.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

7 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

7 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden