Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk wil nog meer nieuwe kerncentrales

Frankrijk wil nog meer nieuwe kerncentrales

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk wil meer nieuwe kerncentrales bouwen dan eerder gepland. De vraag of dat haalbaar is, heeft energieminister Agnès Pannier-Runacher bij de energiesector neergelegd, zei ze in zakenkrant Les Echos.

Eerder zei Frankrijk al aan maximaal veertien nieuwe kerncentrales te denken, zes geplande en mogelijk nog acht. Maar nu wil het land er dus nog meer. "Ik heb de sector duidelijk gevraagd: kunnen jullie meer dan veertien reactoren bouwen tot 2050?" Pas als die vraag beantwoord is, wil Pannier-Runacher verder kijken. "Onze energiemix moet gebaseerd zijn op de realiteit, wetenschappelijke en industriële realiteit", aldus de minister. "We kunnen de energiemix niet alleen op ideologie baseren."

Om in 2050 CO2-neutraal te zijn is veel meer elektriciteit nodig dan nu, gaf Pannier-Runacher aan. "Ik moet de beperkingen aangeven over hoeveel energie we extra kunnen produceren met zonne-energie en windparken op zee en kernenergie, zodat het parlement de beste keuzes kan maken."

Verhogen productie

De minister heeft elektriciteitsbedrijf EDF, dat op het punt staat om weer volledig genationaliseerd te worden, al gevraagd om meer kernenergie te produceren. Daarvoor moet het nutsbedrijf kijken of de huidige kerncentrales efficiënter kunnen werken.

Frankrijk is, na de Verenigde Staten, de tweede producent van kernenergie ter wereld. Het land heeft 56 kerncentrales. Het parlement behandelt momenteel een wetsvoorstel om de procedure voor de aanleg van nieuwe kerncentrales te verkorten. Over vier jaar moet dan de bouw van de eerste nieuwe reactoren beginnen.

Meer uit Financieel

Omzet zakelijke dienstverlening omhoog, sterkst bij beveiliging

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening in Nederland heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de omzet zien stijgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) ging het om een stijging van 6,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Over heel 2023 klom de omzet in de zakelijke dienstverlening met 9,6 procent.

2 uur geleden
Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

4 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

7 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

9 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

10 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

10 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

11 uur geleden