Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk weer bereid tot overleg met VK over illegale migratie

Frankrijk weer bereid tot overleg met VK over illegale migratie

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is weer bereid met het Verenigd Koninkrijk te praten over illegale migratie. Maar alleen als de Britten openstaan voor serieuze discussies, aldus binnenlandminister Gérald Darmanin. De landen raakten afgelopen week verwikkeld in een ruzie over het toenemende aantal migranten dat via het Kanaal reist.

Darmanin wil dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een akkoord sluiten. Hij ziet daarin een oplossing voor de goed georganiseerde mensensmokkelaars die migranten vanuit Frankrijk in kleine bootjes naar Engeland sturen. De Fransen en de Britten zitten voor zover bekend niet op één lijn over de aanpak van de illegale migratie. Zij vinden allebei dat de ander niet genoeg doet.

Nadat vorige week 27 migranten in het Kanaal waren verdronken, kwam het onderwerp weer hoog op de agenda te staan. De Fransen trokken hun uitnodiging aan het VK voor een international overleg in, vanwege een openbare brief aan de Franse president Emmanuel Macron. Daarin stelde de Britse premier Boris Johnson diverse maatregelen voor, bijvoorbeeld dat Frankrijk de migranten na de oversteek zou overnemen. Darmanin zou deze brief als "teleurstellend" hebben omschreven en volgens Macron toonde de brief aan dat de Britten niet serieus waren.

Het internationale overleg ging zondag zonder het Verenigd Koninkrijk door. Frankrijk, Nederland, België, Duitsland, de Europese Commissie en de EU-agentschappen Frontex en Europol spraken af hun samenwerking op te voeren. Ze willen het bijvoorbeeld mensensmokkelaars moeilijker maken aan boten en ander materiaal te komen om migranten mee het water op te sturen.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

2 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

2 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

3 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

6 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

8 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

9 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

9 uur geleden