Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk versoepelt strenge coronamaatregelen

Frankrijk versoepelt strenge coronamaatregelen

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk gaat de strenge coronamaatregelen, met onder meer een strikt uitgaansverbod, wat versoepelen. De Franse president Macron kondigde in een toespraak tot de bevolking een verlichting aan van de beperkingen die de Franse overheid de bevolking heeft opgelegd.

Het land is over de piek van de tweede coronagolf heen, aldus Macron. Het aantal nieuwe besmettingen daalt snel. Volgens de president is het ergste vermeden, maar moet een derde golf worden voorkomen.

De president bood de mensen richting feestdagen een perspectief. Kerstmis kan met de familie worden gevierd, aldus Macron. Maar niet te veel mensen aan tafel, waarschuwde hij. Grote bijeenkomsten blijven sowieso verboden.

Teruggeschakeld

Er wordt niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown die eind oktober werd opgelegd. Dat is op zijn vroegst op 15 december mogelijk, maar alleen als het aantal besmettingen per dag daalt tot rond de 5000, zei Macron.

Winkels kunnen vanaf zaterdag wel weer open. Ook mag je dan tot 20 kilometer van je huis wandelen en sporten, maar maximaal drie uur. Nu gelden nog 1 kilometer en een uur.

Vrij bewegen

Vanaf 15 december moet de spertijd korter worden. Tot 21.00 uur mag je je dan weer vrij bewegen. Met Kerstmis en Nieuwjaar is er geen avondklok. Ook is het de bedoeling dat midden december de bioscopen, theaters en musea hun deuren weer openen.

Bars en restaurants blijven nog zeker dicht tot 20 januari. Pas dan zou ook de avondklok helemaal kunnen vervallen.

Sterfgevallen

Volgens de autoriteiten zijn inmiddels ruim 50.000 sterfgevallen in het land te wijten aan het coronavirus. De meeste patiënten die bezweken waren erg oud en in slechte gezondheid voor ze het virus opliepen.

Vaccinatie zal eind december of begin januari beginnen, eerst voor de oudere en zwakkere inwoners. Inenting wordt niet verplicht, aldus Macron.

Meer uit Buitenland

Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

2 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

7 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

7 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

7 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

8 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

9 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

9 uur geleden