Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk vermindert troepenmacht in Sahel-regio

Frankrijk vermindert troepenmacht in Sahel-regio

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk gaat flink minder militairen inzetten in de strijd tegen terrorisme in de West-Afrikaanse Sahel-regio. De huidige operatie maakt volgens president Emmanuel Macron plaats voor een internationale missie waar het Franse leger de "ruggengraat" van zal zijn.

De veranderingen worden de komende weken besproken met de Verenigde Staten, Europese landen en de landen in de Sahel. Eind juni moet duidelijk zijn wat er precies gaat gebeuren. Frankrijk heeft nu 5100 militairen in de instabiele regio die zich uitstrekt over vijf landen. Dat worden er in de toekomst honderden.

De huidige operatie met de naam Barkhane begon in januari 2013 nadat Parijs besloot de opmars van jihadisten tegen te gaan. Volgens Macron kan de "langdurige aanwezigheid van Frankrijk" geen alternatief zijn voor politieke stabiliteit. De Franse militairen zullen opgaan in de in 2020 opgerichte Europese taskforce Takuba waar Frankrijk al deel van uitmaakt. Deze taskforce bestaan uit troepen die samenwerken met de legers van Mali en Niger.

Het besluit van Frankrijk komt een week na de opschorting van de gezamenlijke militaire operaties met Mali vanwege de staatsgreep dat land. Het was de tweede coup in negen maanden tijd. Kolonel en voormalige vicepresident Assimi Goïta liet zichzelf eind mei uitroepen tot interim-president, nadat hij de president en premier had laten afzetten. Macron noemde het een "coup binnen een coup".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Poetin toont bereidheid tot uitlevering cybercriminelen aan VS

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid onder een aantal voorwaarden cybercriminelen over te dragen aan de Verenigde Staten. Hij vindt dat Washington dan ook cybercriminelen moet overdragen die volgens Moskou Russische belangen schaden.

32 minuten geleden
'130.000 Engelse huishoudens dakloos geworden tijdens corona'

LONDEN (ANP) - Zeker 130.000 huishoudens in Engeland zijn in het het eerste jaar van de coronacrisis dakloos geworden, ondanks het verbod op huisuitzettingen dat de Britse regering had afgekondigd na de uitbraak van de coronapandemie. Dat meldt de Britse zondagskrant Observer op basis van cijfers van de overheid over het aantal daklozen.

3 uur geleden
Aantal dagelijkse besmettingen in België zakt onder de duizend

BRUSSEL (ANP) - Het aantal coronabesmettingen in België is voor het eerst weer onder de duizend per dag gezakt, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 3 en 9 juni zijn dagelijks 984 nieuwe besmettingen met het coronavirus in het land geregistreerd. Het gaat om een daling van 38 procent ten opzichte van de week daarvoor. In totaal raakten in België sinds het begin van de pandemie ruim een miljoen mensen geïnfecteerd.

6 uur geleden
'Duitsland moet klimaatneutraal geïndustrialiseerd land worden'

BERLIJN (ANP) - Armin Laschet, de nieuwe voorzitter van de CDU en belangrijkste kandidaat om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier, ziet een goede balans tussen economie en ecologie als het belangrijkste doel van de volgende regering. Duitsland moet een klimaatneutraal geïndustrialiseerd land zijn, zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partij in Neumünster in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein.

8 uur geleden
Parlement Israël stemt over coalitie zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische parlement stemt zondag over een coalitie zonder de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu. Dat kan na twaalf jaar het einde inluiden van het premierschap van de rechtse politicus.

8 uur geleden
Zwitsers stemmen over pesticide en rechtsbeginselen

BERN (ANP) - De Zwitsers hebben zondag weer een dag van referenda op plaatselijk en nationaal niveau. Nationaal liggen vijf vragen voor over een algeheel verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen, een wet die de coronabeperkingen mogelijk maakt, een wet voor preventief optreden tegen mogelijke verdachten, een wet die de beperking van de uitstoot van broeikasgassen regelt en over een voorgestelde regeling voor veel meer hulp aan biologische boeren.

8 uur geleden
Blik op drie belangwekkende dagen Biden in Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de eer om zondagavond Joe Biden te mogen verwelkomen als die voor het eerst als Amerikaans president de Europese Unie aandoet. De Air Force One landt op de militaire luchthaven Melsbroek. De vliegtuigspotters zijn er klaar voor.

8 uur geleden