Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk stelt avondklok in om 20.00 uur vanaf 15 december

Frankrijk stelt avondklok in om 20.00 uur vanaf 15 december

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stelt in de strijd tegen het coronavirus vanaf 15 december een avondklok in vanaf 20.00 uur, ook op oudejaarsavond. Dat kondigde premier Jean Castex donderdag aan. De 24e december, kerstavond, is ervan uitgezonderd.

Tegelijk zal op 15 december een zes weken durende landelijke lockdown worden opgeheven. Castex zei dat gezinnen mogen reizen om samen Kerstmis te vieren, maar dat musea, theaters en bioscopen nog drie weken gesloten blijven. Het aantal nieuwe Covid-19-infecties begint weer langzaam te stijgen in Frankrijk.

Frankrijk kende al een avondklok in de grote steden en de meeste departementen van 21.00 uur tot 6.00 uur. Zo'n 46 miljoen van de 67 miljoen inwoners van Frankrijk hadden te maken met die noodmaatregel.

Vertraagde daling

De situatie is wel "aanzienlijk verbeterd" sinds het land op 30 oktober een tweede lockdown in ging, zei hij, erop wijzend dat het aantal nieuwe besmettingen was gedaald van bijna 50.000 per dag eind oktober tot ongeveer 10.000. Maar de daling "is de afgelopen dagen vertraagd", voegde Castex eraan toe.

Minister van Volksgezondheid Olivier Veran gaf toe dat Frankrijk nog ver achterblijft bij het doel van maximaal 5000 nieuwe gevallen per dag tegen dinsdag, wanneer de lockdown eindigt.

Tweede golf

Donderdag registreerde het land bijna 14.000 infecties in de afgelopen 24 uur, vergeleken met 12.000 een week eerder. "We zijn nog steeds niet uit de tweede golf" van de epidemie, zei hij. "Het is nodig om grote bijeenkomsten op oudejaarsavond te vermijden om een mogelijke derde lockdown in 2021 te voorkomen."

Het totale dodental in Frankrijk sinds het begin van de pandemie bedraagt ​​meer dan 55.000.

Meer uit Buitenland

Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

21 minuten geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

1 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

2 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

3 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

4 uur geleden
Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

5 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

5 uur geleden