Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk schrapt corona-advies om ouderen binnen te houden

Frankrijk schrapt corona-advies om ouderen binnen te houden

PARIJS (ANP) - Ouderen in Franse verzorgingstehuizen hoeven niet meer binnen te blijven wegens corona. Franse rechters hebben met onmiddellijke ingang het regeringsadvies geschrapt om de bewoners niet uit te laten. De Raad van State, de hoogste rechtbank voor bestuurskwesties, verwerpt de "gedwongen opsluiting" omdat die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Volgens de rechters is een maandenlang verbod op alle uitstapjes "onevenredig". In reactie op een klacht van familie van een bewoner zei de raad dat langdurige opsluiting "de fysieke en psychologische toestand" van veel bewoners zou kunnen schaden, "zoals uit talrijke onderzoeken is gebleken".

De raad merkte verder op dat de meeste bewoners van verzorgingstehuizen al zijn ingeënt tegen het virus en daarom geen risico meer lopen. Op 1 maart had 82 procent van de bejaarden in tehuizen de eerste prik gekregen en ruim de helft een tweede. De regering gaat de verwanten van de bewoners en juridische en medische experts nu raadplegen over nieuwe aanbevelingen.

Bij het begin van de pandemie vorig jaar verbood Frankrijk, net als veel andere landen, bezoek voor bewoners van verzorgingstehuizen. Het verbod werd later ingetrokken nadat het door velen als onmenselijk werd bestempeld.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Britse koningin 11 mei weer op pad voor opening parlement

LONDEN (ANP) - De Britse koningin Elizabeth opent samen met haar zoon prins Charles 11 mei het parlement in Londen. Dat is ruim vier weken na het overlijden van haar echtgenoot prins Philip (1921-2021). Britse media melden dat ze sinds ze staatshoofd werd in 1952 slechts twee keer verstek liet gaan bij de openingen van het parlement. Dat was tijdens zwangerschappen in 1959 en in 1963.

9 uur geleden
'Gevangenis dreigt hongerstakende Navalni te dwingen tot eten'

MOSKOU (ANP) - De Russische gevangenis waar Aleksej Navalni wordt vastgehouden, dreigt de hongerstaking van de oppositieleider te beëindigen door hem te dwingen tot eten. Dat meldt het team van Navalni.

9 uur geleden
Leiding CDU steunt Armin Laschet als kandidaat-premier

BERLIJN (ANP) - Het bestuur van de partij van bondskanselier Angela Merkel, de christendemocratische CDU, wil dat de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, de man wordt die zich de komende verkiezingen opwerpt als opvolger van Merkel. Het bestuur wil dus niet Markus Söder van de Beierse zusterpartij CSU. Die had zich ook opgeworpen als gezamenlijke CDU/CSU-kandidaat.

11 uur geleden
Chinese expert: uitspraken over vaccins zijn verkeerd begrepen

PEKING (ANP/DPA) - Een belangrijke gezondheidsfunctionaris uit China zegt dat zijn uitspraken over vaccins verkeerd worden uitgelegd. Directeur Gao Fu van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie benadrukt dat het een "compleet misverstand" is dat hij zou hebben verklaard dat Chinese vaccins weinig bescherming bieden tegen het coronavirus.

14 uur geleden
Afgezette leider Myanmar wil advocaten spreken

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De bij een militaire staatsgreep afgezette leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft in een korte rechtszitting gevraagd om haar advocaten persoonlijk te kunnen spreken. Ze is gevangen gezet en de nieuwe machthebbers hebben een reeks beschuldigingen tegen haar aangevoerd. Maandag kwam daar weer eentje bij die net als eerdere verwijten te maken heeft met de coronamaatregelen. De volgende zitting is 26 april.

14 uur geleden
Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran houdt aartsrivaal Israël verantwoordelijk voor sabotage van de nucleaire installatie Natanz. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen, bericht de staatstelevisie. Het land heeft ook een verdachte op het oog. De persoon die de stroomstoring heeft veroorzaakt is geïdentificeerd, volgens plaatselijke media, maar wie dat zou zijn en waar die zich zou bevinden is niet bekendgemaakt.

14 uur geleden
Duitsland passeert grens van 3 miljoen coronabesmettingen

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Duitsland is de grens gepasseerd van 3 miljoen coronabesmettingen. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, maakte maandag melding van 13.245 nieuwe coronagevallen en 99 sterfgevallen.

16 uur geleden