Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk schenkt honderden oude pantservoertuigen aan Oekraïne

Frankrijk schenkt honderden oude pantservoertuigen aan Oekraïne

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk gaat honderden pantservoertuigen en raketten leveren aan Oekraïne. Het gaat om materieel dat het Franse leger zelf vervangt, maar volgens minister van Defensie Sebastien Lecornu nog in goede staat is.

Lecornu besprak zijn plannen afgelopen week al in de regionale krant Var-Matin. "We hebben veel materieel dat nog operationeel is, maar uit de roulatie gaat. In plaats van het weg te gooien of aan andere landen te geven, geven we het aan het Oekraïense leger", liet hij toen weten. Zaterdag ging hij daar in een interview met La Tribune gedetailleerder op in. Het gaat onder meer om afgeschreven VAB-pantservoertuigen. "We hebben het over honderden, voor 2024 en begin 2025", aldus de minister.

Lecornu liet ook weten dat Frankrijk alles op alles zet om munitie naar Oekraïne te sturen. De Franse overheid zou defensiefabrikanten aansporen hun productie te verhogen om zowel aan de vraag van het eigen leger te voldoen, als hulp aan Oekraïne te kunnen garanderen. Kyiv heeft afgelopen week laten weten door de munitievoorraad heen te raken. Zonder hulp van buitenaf zal het Oekraïense leger zich moeten terugtrekken, liet president Volodymyr Zelensky vrijdag weten.

Meer uit Buitenland

Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

33 minuten geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

2 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

3 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

4 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

5 uur geleden
Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

PALM BEACH (ANP/RTR) - Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de "mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

7 uur geleden
Biden kondigt Zelensky aan als 'president Poetin'

N i e u w bericht, meer quotes in 2e en 3e en achtergrond in 4e alinea

9 uur geleden